Bijna alle materialen zijn aan elkaar te lijmen. Je hoeft dus lang niet altijd spijkers of schroeven te gebruiken om iets te bevestigen. Maar om een blijvend sterke verbinding te krijgen, is het wel belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. Daarom zetten we hier op een rijtje welke lijmen je waarvoor gebruikt.

Twijfel je welke lijm geschikt is voor jouw klus?

Beantwoord een paar simpele vragen via de keuzehulp en vind de lijm voor jouw project!

Om houten delen met elkaar te verbinden gebruik je houtlijm. Er zijn vele soorten houtlijm verkrijgbaar. De meeste houtlijmen kunnen niet goed tegen vocht, maar er zijn ook soorten verkrijgbaar die wel waterbestendig zijn. Deze zijn geschikt om te gebruiken in de badkamer. Wanneer je buitenshuis hout wilt verlijmen, is constructielijm een betere optie. Het is namelijk veel beter bestand tegen vocht en weersinvloeden. Constructielijm wordt ook wel bruislijm genoemd, en heeft een goed vullend vermogen. Wanneer de houten delen niet goed op elkaar aansluiten, kun je daarom ook beter constructielijm kiezen in plaats van houtlijm.

Voor het aanbrengen van plafondtegels, isolatieplaten of decoratieplaten kies je voor een wandbekledingslijm, zoals Bison Polystyreenschuimlijm. Deze lijm is heel gemakkelijk in gebruik en hecht direct op vrijwel iedere ondergrond. Voor het lijmen van behang op je muren maak je gebruik van behangplaksel. Je maakt zelf de gewenste hoeveelheid aan met water, en kunt de rest bewaren voor een later moment.

Voor het verlijmen van leidingwerk maak je gebruik van PVC-lijm. Meestal zijn deze lijmen heel dun. Ze vullen kleine spleten in het PVC goed op, en zorgen zo voor een waterdichte afsluiting van (afvoer)leidingen, koppelstukken of dakgoten. De meeste PVC-lijmen zijn niet geschikt voor drukleidingen.

Met de schroefdraadborging van Loctite kun je moeren en bouten blijvend aan elkaar bevestigen. Het vult de speling op tussen de schroefdraden. Met schroefdraadborging voorkom je dat de bout loskomt, bijvoorbeeld door trillingen of schokken.

Hobbylijm is heel geschikt om te gebruiken bij het knutselen, of voor kleine klusjes in en om het huis. Je kunt het gebruiken voor allerlei soorten materialen, zoals papier, textiel, hout etc. Wanneer je een groter oppervlak te lijmen hebt, is hobbylijm minder geschikt. Je zou dan wel bijvoorbeeld voor lijmspray kunnen kiezen.

Voor wie metselen te veel gedoe vindt, is er steenlijm verkrijgbaar. Het is goed bestand tegen vocht en weersinvloeden en daarom heel geschikt om bijvoorbeeld een muurtje in je tuin te maken. De stenen liggen heel solide op elkaar, zonder dat er een verbinding zichtbaar is.

Secondelijm is een enorm krachtige en veelzijdige lijmsoort. Wanneer je het aanbrengt op het materiaal, hardt het onder druk heel snel uit. Bovendien kun je secondelijm voor allerlei materialen gebruiken. Wanneer je verschillende materialen met elkaar wilt verlijmen, is dit dus ook een goede keuze. De delen moeten wel goed op elkaar passen, want secondelijm vult kiertjes namelijk niet op.

Voor een ijzersterke verbinding kun je een tweecomponentenlijm gebruiken. Het is geschikt voor porselein, aardewerk, keramiek, glas, metaal, steen en hout. De twee vloeistoffen worden geleverd in een dubbelverpakking. Wanneer ze met elkaar vermengd worden, hardt de lijm snel uit.

Het is handig om een lijmklem te gebruiken bij de lijmen die wat langer nodig hebben om te drogen. Op deze manier kun je langere tijd druk blijven uitoefenen, om zo een stevige verbinding te krijgen. Bij sneldrogende lijmen, zoals secondelijm, is dit niet nodig. Je kunt dan gewoon je handen gebruiken om de materialen stevig op elkaar te drukken. Let hierbij wel op dat je je vingers niet aan elkaar lijmt! Handschoenen zijn zeker geen overbodige luxe wanneer je met lijm aan de slag gaat.