Kit gebruik je om kieren af te dichten tussen twee verschillende materialen. Zo voorkom je dat er zich vuil en vocht ophoopt in de kier. Een groot voordeel van kit is dat het elastisch blijft nadat het is opgedroogd. Maar kit heeft ook een goede lijmkracht, dus je kunt het ook gebruiken om materialen met elkaar te verlijmen. 

Soorten kit

Er bestaan veel soorten kit, waarbij de ene beter geschikt is om te lijmen, en de andere beter om af te dichten. De meest voorkomende soorten kit klussen hebben we voor je op een rijtje gezet, om het gemakkelijker te maken om de juiste kit te kiezen voor jouw klus. Ook hebben we een superhandige keuzehulp ontwikkeld waarmee je eenvoudig de juiste lijm of kit vind voor jouw klus!

Voor het afkitten van de badkamer kun je het beste kiezen voor sanitairkit

Siliconenkit is de beste keuze om toe te passen in de keuken. 

Om de gleuf tussen het kozijn en het raam af te kitten wordt beglazingskit gebruikt.

Plinten of ander houtwerk afkitten doe je met acrylaatkit

Stuc- en pleisterwerk afkitten doe je voor het beste resultaat met structuurkit.

Welke kit gebruik je voor de badkamer?

Sanitairkit is erg elastische siliconenkit, en wordt wordt voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes. Het is namelijk goed bestand tegen schimmel en vocht. Het is daarom de ideale kit voor de badkamer en het toilet. Deze kitsoort is niet overschilderbaar, maar wel verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook geven we online een compleet advies over het allerhande kitklussen!

Alle sanitairkitten >

Advies badkamer afkitten >

Welke kit gebruik je voor de keuken?

Voor de keuken is siliconenkit een uitstekende keuze om te gebruiken. Het is iets minder elastisch dan sanitairkit, maar ook goed bestand tegen vocht of schimmel. Eigenlijk kun je het dus voor dezelfde toepassing gebruiken, maar is het meer geschikt voor iets drogere ruimtes. 


Alle siliconenkitten >

Welke kit gebruik je voor hout?

Acrylaatkit is voor vele toepassingen te gebruiken, maar met name voor houtwerk is dit een geschikte keuze. Het is een elastische kit die goed overschilderbaar is. Het hecht goed op verschillende soorten materiaal, en is makkelijk afstrijkbaar. Ook kun je het eenvoudig weer wegvegen als je wat knoeit. Dit is dan ook een relatief eenvoudige kit om mee te werken, zelfs als je weinig ervaring hebt met kitten. 

Alle acrylaatkitten >

Welke kit gebruik je voor kozijnen?

Beglazingskit is speciaal ontwikkeld voor het afdichten van voegen bij enkele of isolerende ramen. Het is dan ook goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen. Ook voor de voegen bij kozijnen en vensterbank is dit een hele geschikte kit.

Alle beglazingskitten >

Welke kit gebruik je bij stucwerk

Voor pleisterwerk en en stucwerk is structuurkit een goede keuze om te gebruiken. Het is namelijk speciaal ontwikkeld voor het afdichten van kieren en naden rondom sierpleisterwerk op wanden en plafonds. Ook ter opvulling van scheuren in stucwerk is het erg geschikt.

Alle structuurkitten >

Welke kit is geschikt om te lijmen?

Montagekit of lijmkit is een universele kit die je kunt gebruiken om materialen met elkaar te verlijmen. Het is geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken, en hecht goed op vrijwel alle ondergronden.


Alle montagekitten >

Stappenplan kitten

Zorg ervoor dat de ondergrond droog is, en vrij van stof, vuil en vet. Eventueel kun je een primer gebruiken voor een betere hechting van de kit. Voor het verkrijgen van een strakke naad, plak je schilderstape aan beide kanten van de voeg. Houd een tussenruimte aan van ongeveer 6mm.

Snijd het topje van de kitkoker af. Een deel van de spuitmond snijd je schuin af, zodat de opening even groot is als de voeg die je wilt hebben.

Plaats nu de koker in een kitpistool, en spuit onder een hoek van 45 graden in een gelijkmatige beweging een strookje kit. 

Maak je vinger nat met zeepwater en strijk de kit af zonder te veel druk uit te oefenen. Hiervoor kun je ook een kitstrijker gebruiken; dit geeft een nog strakkere naad.

Verwijder de tape voordat de kit is uitgehard, en wrijf eventuele kitresten direct schoon met een natte doek.