Kitten: welke soorten zijn er en welke kies je?

Kit gebruik je om kieren af te dichten tussen twee verschillende materialen. Zo voorkom je dat er zich vuil en vocht ophoopt in de kier. Een groot voordeel van kit is dat het elastisch blijft nadat het is opgedroogd. Maar kit heeft ook een goede lijmkracht, dus je kunt het ook gebruiken om materialen met elkaar te verlijmen.

Soorten kit

Er bestaan veel soorten kit, waarbij de ene beter geschikt is om te lijmen, en de andere beter om af te dichten. De meest voorkomende soorten hebben we voor je op een rijtje gezet, om het je gemakkelijker te maken om de juiste kit te kiezen voor jouw klus.

Welke kit gebruik je voor de badkamer?

Sanitairkit is erg elastische siliconenkit, en wordt voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes. Het is namelijk goed bestand tegen schimmel en vocht. Het is daarom de ideale kit voor de badkamer en het toilet. Deze kitsoort is niet overschilderbaar, maar wel verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Welke kit gebruik je voor de keuken?

Voor de keuken is siliconenkit een uitstekende keuze om te gebruiken. Het is iets minder elastisch dan sanitairkit, maar is ook goed bestand tegen vocht of schimmel. Eigenlijk kun je het dus voor dezelfde toepassing gebruiken, maar het is meer geschikt voor de iets drogere ruimtes.

Welke kit gebruik je voor hout?

Acrylaatkit is voor vele toepassingen te gebruiken, maar met name voor houtwerk is dit een hele geschikte keuze. Het is een elastische kit die goed overschilderbaar is. Het hecht goed op verschillende soorten materiaal, en is makkelijk afstrijkbaar. Ook kun je het eenvoudig weer wegvegen als je wat knoeit. Dit is dan ook een relatief eenvoudige kit om mee te werken, zelfs als je weinig ervaring hebt met kitten. Voor voegen die veel met water in aanraking komen, is deze kit echter minder geschikt.

Welke kit gebruik je voor kozijnen en beglazing?

Beglazingskit is speciaal ontwikkeld voor het afdichten van voegen bij enkele of isolerende ramen. Het is dan ook goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen. Ook voor de voegen bij kozijnen en vensterbank is dit een hele geschikte kit.

Welke kit gebruik je bij stucwerk?

Voor pleisterwerk en stucwerk is structuurkit is een goede keuze om te gebruiken. Het is namelijk speciaal ontwikkeld voor het afdichten van kieren en naden rondom sierpleisterwerk op wanden en plafonds. Ook ter opvulling van scheuren in stucwerk is het heel geschikt.

Welke kit is geschikt om te lijmen?

Montagekit of lijmkit is een universele kit die je kunt gebruiken om materialen met elkaar te verlijmen. Het is geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken, en hecht goed op vrijwel alle ondergronden.

Toepassing Beste keuze
Badkamer Sanitairkit
Keuken Siliconenkit
Kozijnen Beglazingskit
Hout Acrylaatkit
Pleisterwerk Structuurkit

Stappenplan

  1. Zorg ervoor dat de ondergrond droog is, en vrij van stof, vuil en vet. Eventueel kun je een primer gebruiken voor een betere hechting van de kit. Voor het verkrijgen van een strakke naad, plak je schilderstape aan beide kanten van de voeg. Houd een tussenruimte aan van ongeveer 6 mm.
  2. Snijd het topje van de kitkoker af. Een deel van de spuitmond snijd je schuin af, zodat de opening even groot als dat je je voeg wilt hebben.
  3. Plaats nu de koker in een kitpistool, en spuit onder een hoek van 45 graden in een gelijkmatige beweging een strookje kit.
  4. Maak je vinger nat met zeepwater en strijk de kit af zonder te veel druk uit te oefenen. Hiervoor kun je ook een kitstrijker gebruiken; dit geeft een nog strakkere naad.
  5. Verwijder de tape voordat de kit is uitgehard, en wrijf eventuele kitresten direct schoon met een natte doek.