Welke schroeven heb ik nodig?

Hieronder lees je direct welke schroef geschikt is voor jouw klus! Welke schroef je kiest is erg afhankelijk van het materiaal dat je ermee wilt bevestigen. Ook verschillen de schroeven van elkaar in het uiterlijk van de kop.

Spaanplaatschroeven

Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal. Vaak kunnen spaanplaatschroeven zonder voorboren gebruikt worden. Ze worden ook wel universele schroeven genoemd.

Spaanplaatschroeven

Plaatschroeven

Voor het monteren van allerlei soorten plaatmateriaal zijn plaatschroeven de juiste keuze. Je kunt hierbij denken aan metalen strips of kunststof panelen. Voor gebruik moet je het materiaal altijd even voorboren. Maar je kunt ook kiezen voor zelfborende schroeven.

Metaalschroeven

Metaalschroeven lopen niet in een punt, maar zijn plat aan de onderkant. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met een moer. Je kunt ze gebruiken om allerlei soorten materialen met elkaar te verbinden.

Snelbouwschroeven

Met snelbouwschroeven bevestig je gipsplaten eenvoudig tegen een frame. Daarom worden deze schroeven ook wel gipsplaatschroeven genoemd. De scherpe punt zorgt voor een snelle montage. Voorboren is niet nodig.

Gipsplaatschroeven met een fijne draad gebruik je om gipsplaat op een metalen frame te bevestigen. Schroeven met een grove draad gebruik je om de platen op een houten frame te bevestigen. Er zijn ook schroeven met een HI-LO draad. Deze dubbele schroefdraad zorgt voor een kleiner aandraaimoment. De grove spoed maakt de kans op doldraaien van je schroef kleiner.

Kozijnschroeven

Kozijnschroeven zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken bij het plaatsen van kozijnen. Pluggen heb je hierbij niet nodig. Even voorboren en de schroef kan direct in het bouwmateriaal bevestigd worden. De doorlopende draad zorgt ervoor dat het kozijn niet tegen de ondergrond aantrekt.

Anti-inbraakschroeven

Anti-inbraakschroeven kunnen wel worden ingedraaid, maar niet meer worden uitgedraaid. Hiermee kun je dus je eigendommen buiten extra beveiligen, zoals bijvoorbeeld tuinverlichting. Maar deze schroeven worden ook veel gebruikt om anti-inbraakstrips te bevestigen.

Vlonderschroeven

Dit zijn de ideale schroeven voor het monteren van houten vlonders. Ze zijn gemaakt van RVS, en dankzij de scherpe boorpunt is voorboren in principe niet nodig. Verder zijn vlonderschroeven voorzien van een Torx-kop. Hierdoor heb je meer grip, en kun je de schroeven gemakkelijker in het hout draaien.

Houtschroeven

Een houtschroef gebruik je in zachtere houtsoorten. De meeste houtschroeven zijn gemaakt van messing. Dit heeft minder draagvermogen, maar zorgt wel voor een fraaier uiterlijk. Daarom zijn deze schroeven vooral geschikt voor toepassingen in het zicht, zoals bij deurbeslag.

Tellerkopschroeven

Tellerkopschroeven zijn ideaal voor het verbinden van houten balken, en voor het maken van dragende constructies. De brede kop zorgt voor een groter draagvlak. Daarom worden deze schroeven tegenwoordig veel gebruikt in plaats van houtdraadbouten.


Welke schroefkoppen?

  • Platkop (pk)

Platkopschroeven lopen taps toe onder de kop. Hierdoor verzinken ze mooi in zachtere houtsoorten.  

  • Cilinderkop (ck)

De cilinderkop is recht onder de kop, waardoor hij niet verzinkt in het materiaal. Schroeven met een cilinderkop worden vaak gebruikt voor metaal op hout.

  • Lenskop (lk)

Schroeven met lenskop zorgen voor een fraaie afwerking. Daarom worden deze veel gebruikt in bijvoorbeeld deurbeslag. Ze lopen enigszins taps toe onder een licht gebolde kop.

Verzinkt vs RVS

Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS. Maar omdat ze kunnen gaan roesten, zijn ze niet overal geschikt voor. Je kunt beter schroeven van RVS gebruiken als je bijvoorbeeld buiten iets gaat bevestigen. 


Welk gereedschap?

De keuze voor het juiste gereedschap om je schroef mee in te draaien is net zo belangrijk. Met een passende schroevendraaier voorkom je schade aan de kop van je schroef.

Bekijk ons aanbod schroevendraaiers

schroeven