Welke schroeven heb ik nodig? Hieronder lees je direct welke schroef geschikt is voor jouw klus! Welke schroef je kiest is erg afhankelijk van het materiaal dat je ermee wilt bevestigen. Ook verschillen de schroeven van elkaar in het uiterlijk van de kop. 

Iedereen weet wel waarvoor schroeven worden gebruikt, echter is het soms nog lastig de juiste schroef te kiezen voor jouw klus. Geen probleem, hieronder leggen we per schroef uit waarvoor deze ingezet kan worden en kun je direct de juiste schroeven kopen voor jouw klus!

Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven zijn een van de meest gebruikte schroeven onder doe-het-zelvers, timmermannen en andere vakmannen. Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal. Vaak kunnen spaanplaatschroeven zonder voorboren gebruikt worden. Ze worden ook wel universele schroeven genoemd. Veel gebruikte maten spaanplaatschroeven zijn 4x40, 4x50 en 6x80, welke je hiernaast direct kunt bestellen!

Plaatschroeven

Voor het monteren van allerlei soorten plaatmateriaal zijn plaatschroeven de juiste keuze. Je kunt hierbij denken aan metalen strips of kunststof panelen. Voor gebruik moet je het materiaal altijd even voorboren. Maar je kunt ook kiezen voor zelfborende schroeven. Plaatschroeven worden in de volksmond ook wel parkers genoemd. Parkers zijn over de gehele lengte van de schroef voorzien van schroefdraad. Het schroefdraad en de punt van de parkers zijn scherp waardoor het gemakkelijker door hardere materialen boort. 

Metaalschroeven

Metaalschroeven lopen niet in een punt, maar zijn plat aan de onderkant. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met een moer. Je kunt ze gebruiken om allerlei soorten materialen met elkaar te verbinden. Metaalschroeven worden veel toegepast in de machinebouw, installatietechniek en bijvoorbeeld bij het monteren van deurbeslag. Let bij het kopen van metaalschroeven altijd goed op de maat van de moertjes die je hierbij nodig hebt. 

Snelbouwschroeven

Met snelbouwschroeven bevestig je gipsplaten eenvoudig tegen een frame. Daarom worden deze schroeven ook wel gipsplaatschroeven genoemd. De scherpe punt zorgt voor een snelle montage. Voorboren is niet nodig. Bij MijnIJzerwaren vind je losse snelbouwschroeven en snelbouwschroeven op band, welke handig kunnen worden toegepast in een schroefmachine!

Gipsplaatschroeven met een fijne draad gebruik je om gipsplaat op een metalen frame te bevestigen. Schroeven met een grove draad gebruik je om de platen op een houten frame te bevestigen. Er zijn ook schroeven met een HI-LO draad. Deze dubbele schroefdraad zorgt voor een kleiner aandraaimoment. De grove spoed maakt de kans op doldraaien van je schroef kleiner.

Kozijnschroeven zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken bij het plaatsen van kozijnen. Pluggen heb je hierbij niet nodig. Even voorboren en de schroef kan direct in het bouwmateriaal bevestigd worden. De doorlopende draad zorgt ervoor dat het kozijn niet tegen de ondergrond aantrekt.

Anti-inbraakschroeven kunnen wel worden ingedraaid, maar niet meer worden uitgedraaid. Hiermee kun je dus je eigendommen buiten extra beveiligen, zoals bijvoorbeeld tuinverlichting. Maar deze schroeven worden ook veel gebruikt om anti-inbraakstrips te bevestigen.

Dit zijn de ideale schroeven voor het monteren van houten vlonders. Ze zijn gemaakt van RVS, en dankzij de scherpe boorpunt is voorboren in principe niet nodig. Verder zijn vlonderschroeven voorzien van een Torx-kop. Hierdoor heb je meer grip, en kun je de schroeven gemakkelijker in het hout draaien.

Een houtschroef gebruik je in zachtere houtsoorten. De meeste houtschroeven zijn gemaakt van messing. Dit heeft minder draagvermogen, maar zorgt wel voor een fraaier uiterlijk. Daarom zijn deze schroeven vooral geschikt voor toepassingen in het zicht, zoals bij deurbeslag.

Tellerkopschroeven zijn ideaal voor het verbinden van houten balken, en voor het maken van dragende constructies. De brede kop zorgt voor een groter draagvlak. Daarom worden deze schroeven tegenwoordig veel gebruikt in plaats van houtdraadbouten.

Welke schroefkoppen kies ik?

Platkopschroeven lopen taps toe onder de kop. Hierdoor verzinken ze mooi in zachtere houtsoorten. De schroef zal hierdoor niet uisteken en zorgen voor een mooie afwerking. De meeste platkop schroeven zullen ook in hardhout goed verzinken.

De cilinderkop is recht onder de kop, waardoor hij niet verzinkt in het materiaal. Schroeven met een cilinderkop worden vaak gebruikt voor metaal op hout. Ook metaalschroeven hebben vaak een cilinderkop.

Schroeven met lenskop zorgen voor een fraaie afwerking. Daarom worden deze veel gebruikt in bijvoorbeeld deurbeslag. Ze lopen enigszins taps toe onder een licht gebolde kop.

Verzinkte of RVS schroeven?

Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS schroeven. Maar omdat ze kunnen gaan roesten, zijn ze niet overal geschikt voor. Je kunt beter RVS schroeven gebruiken als je bijvoorbeeld iets buiten gaat bevestigen.
Bekijk het assortiment schroeven!

Welk gereedschap?

De keuze voor het juiste gereedschap om je schroef mee in te draaien is net zo belangrijk. Met een passende schroevendraaier of bit voorkom je schade aan de schroef, waardoor je de schroef later altijd nog los kunt draaien. Bij elke schroef in ons assortiment staat de juiste aandrijving vermeld.