Insteek deursloten zijn er in vele varianten, maten en types. Maar je wilt natuurlijk weten welk type je voor jouw deur(en) nodig hebt. Met deze adviezen over de verschillende (insteek) deursloten helpen we je verder.

Hoofdslot buitendeur

Het hoofdslot is de belangrijkste sluiting op de deur en zit (meestal) in het midden bij de deurklink/kruk. Een bijzetslot zit over het algemeen halverwege de onder- of bovenkant van de deur. Voor buitendeuren zijn er verschillende opties. Het ‘gewone’ dag- en nacht insteek deurslot met cilinder is het meest gebruikte hoofdslot. Dit dag- en nachtslot combineer je met veiligheidsbeslag, een cilinder en een sluitplaat of –kom. Voor balkon-, tuin- en bergingsdeuren is een klavierslot (of schuifdeurslot) ook een optie. Dit zijn echter sloten zonder SKG-keurmerk. Wij raden aan bij voor- en achterdeuren deurbeslag met SKG keurmerk te monteren. Zo sta je veel sterker tegen inbrekers. Het is daarbij belangrijk om te kijken welke maten jij nodig hebt. Het vervangen van een hoofdslot is redelijk eenvoudig (zie tips bij vervangen insteekslot).

Bij binnendeuren in woningen monteer je over het algemeen een loopslot, mits je waardevolle spullen in een kamer of ruimte hebt liggen. Die kunnen beveiligd worden met een dag- en nachtslot met cilinder of klavierslot. Ook kan er een (SKG gekeurd) bijzetslot bij gemonteerd worden. Binnendeuren in utiliteitsgebouwen hebben ook meestal een dag- en nachtslot of loopslot.

Ons aanbod insteeksloten

Insteeksloten met cilinder kun je op bijna iedere deur toepassen en zijn er in vele verschillende uitvoeringen en maten. Dit type insteekslot is geschikt voor binnendeuren, buitendeuren, kastdeuren, bergingsdeuren en badkamer en wc. In ons assortiment vind je ook panieksloten, schuifdeursloten en WC-sloten met cilinder.

Ons aanbod insteeksloten met cilinder

In de categorie Loopslotenvind je deursluiting voor binnendeuren in de woning- en utiliteitsbouw. Deze insteeksloten zijn er met en zonder nachtschoot. De dagschoot is vaak omlegbaar, waardoor ze zowel voor links- als rechtsdraaiende deuren geschikt zijn. Loopsloten zijn de meest gebruikte sloten bij binnendeuren.

Ons aanbod loopsloten

In de categorie klaviersloten vind je kastsloten en dag- en nachtsloten. Dit is een minder voorkomende sluiting. Een klavierslot functioneert zonder cilinder en direct met een zogenaamde baardsleutel. Je past dit slot meestal toe met simpel deurbeslag en een sluitplaat. Dit type wordt veel gebruikt op binnendeuren (bijvoorbeeld slaapkamers) en kastdeuren. Op buitendeuren komt dit slot bijna niet voor, enkel op balkon-, bergings- en tuindeuren.

Ons aanbod klaviersloten

WC-sloten zijn voor het toilet of de badkamer. Dit is een aangepaste sluiter met speciale nachtschoot voor het wc slot. In ons aanbod vind je wc-sloten voor zowel de woning- als utiliteitsbouw.

Ons aanbod badkamer- en WC-sloten

Tips bij het vervangen insteekslot

Vervang het slot met een slot van hetzelfde merk, zo hoef je het minst aan te passen.

Meet de pc-maat en doornmaat van het huidige slot en kies een slot met dezelfde afmetingen. Zo hoef je het deurbeslag niet aan te passen en hoef je niet in de deur te frezen.

Meet ook de voorplaat op en kijk ook naar de vorm Rechthoekig (T) of afgerond (U)).

Kijk naar de draairichting van de deur. Bij sommige sloten is de dagschoot niet omdraaibaar. D1 is geschikt voor linksdraaiende deuren en D2 voor rechtsdraaiende deuren.

Bij een deur met glas zijn de aanpassingsmogelijkheden beperkt. Dit maakt het extra belangrijk het slot 1 op 1 te vervangen.

Meet de diepte van de sluitkom. SKG-goedgekeurde sloten worden vaak zonder sluitkom geleverd. Deze bestel je apart. Vraag bij aanschaf welke sluitkom geschikt is. 

Welk gereedschap voor insteekslot vervangen?

  • Rolmaat of schuifmaat voor het bepalen van het vervangende slot.
  • Schroevendraaier / accuboormachine
  • Beitel en hamer voor het eventueel uithakken van de voorplaat en sluitplaat.
  • Schroefbitje (bij gebruik accuboor)
  • Boortje 2,5 a 3 mm voor het voorboren van eventuele schroefgaten ter bevestiging van het slot.

Insteekslot meerpuntssluiting

Een variant op het insteekslot is de meerpuntssluiting. Dit is een extra veilig slot want deze sluit op meerdere punten (3 of 5), verdeeld over de gehele deur. Door het draaien van de sleutel of het bewegen van de deurkruk gaat de deur in één keer op meerdere punten op slot. Tips:

  • Dit slot heeft een hoog bedieningsgemak. Met één slot bedien je alle punten.
  • Geen extra beslag nodig. De deur blijft "schoon" van bijzetsloten.
  • Het monteren van een meerpuntssluiting is een ingewikkelde, nauwkeurige klus. Wij raden aan om een vakman in te schakelen. Bij het vervangen van een meerpuntssluiting kunt u onze hulp inschakelen voor het zoeken naar de juiste vervanger.
  • Nadeel is dat de inbreker maar één cilinder hoeft te forceren of manipuleren. Monteer daarom SKG gekeurd veiligheidsbeslag op de deur. Kerntrekbeveiliging is daarvoor de beste keuze.

Smaldeurslot als insteekslot?

Voor kunststof en/of metalen deuren zijn er speciale smaldeursloten. Deze sloten kenmerken zich door een hoge, ondiepe slotkast. Het plaatsen of vervangen is vaak geen makkelijke doe-het-zelf klus. Er zijn vele verschillende smalsloten. Meer dan bij gewone insteeksloten ben je bij deze sloten gebonden aan het profiel van deur en kozijn. De aanschaf ervan luistert daarom nauw.

  • Zie insteeksloten
  • Meet de exacte lengte, breedte & dikte van slotkast en voorplaat
  • Kijk naar het profiel van de voorplaat. Is deze afgerond of rechthoekig?
  • Meet de maat van het krukgat; meestal is dit 8mm maar handig voor de zekerheid