PC Steekmaat & Doornmaat

Bij de aanschaf van een nieuw inzetslot voor in jouw deur, kom je de termen PC maat en doornmaat tegen. Aan de hand van deze maten kan je meten of het inzetslot wel bij jou in de deur past. Door het huidige inzetslot  op te meten kom je makkelijk en snel aan de juiste maten voor jouw nieuwe inzetslot. Bij zowel de categorie sloten als de categorie deurbeslag kun je met het menu eenvoudig filteren op de pc-maat en doornmaat!

PC-maat of steekmaat opmeten

De PC maat, of steekmaat, is de afstand bij deze inzetsloten tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder (hart op hart). De PC maat wordt doorgaans “de afstand” genoemd. Deze maat is gemakkelijk zelf op te meten.

De standaardmaat bij woningbouwsloten is meestal PC 55mm. Zwaardere sloten en veiligheidsloten hebben meestal een afstand van 72mm. Smaldeursloten zijn zelfs leverbaar met 92mm. 

De doornmaat opmeten

De doormaat opmeten kun je doen door de afstand te bepalen van de voorplaat tot en met het hart van het krukgat. Deze afstand bedraagt in de meeste gevallen 50mm of 60mm. De meest voorkomende doornmaat is 50mm.