Soorten spijkers: er lijkt geen eind aan te komen. Daarom snappen we dat het een moeilijke keuze is welke spijker je kiest voor jouw klus. Hieronder lees je direct voor welke klussen je de verschillende soorten spijkers in kunt zetten. Zo leggen we uit wanneer je een platte kopspijker gebruikt of een verloren kopspijker. Ook geven we advies over alle andere soorten spijkers en nagels!

Platte kopspijker

De platte kopspijker wordt zeer veel toegepast door doe-het-zelvers of vakmannen wanneer er een houtverbinding gemaakt moet worden. Onder de verschillende soorten spijkers zijn de platte kopspijkers waarschijnlijk de meest gebruikte. De platte kop van de spijker zorgt voor een stevige verbinding van de houten delen. Daarnaast zorgt de grote kop op de spijker ervoor dat je het gemakkelijk in kunt slaan en bevestigen. Platte kopspijkers worden bijvoorbeeld ingezet voor het bevestigen van sierlijke gevelbekleding. Dit omdat het uiterlijk van een spijker vaak als fraaier wordt gezien als dat van een schroef. Bevestigen kun je doen met bijvoorbeeld een bankhamer of een klauwhamer.

Verloren kopspijker

Verloren kopspijkers zijn een type spijkers dat een erg klein kopje heeft. Dit soort spijkers zijn alleen geschikt voor hout op hout verbindingen. Het draagvermogen van verloren spijkers is zoals je je voor kan stellen minder groot als platte kopspijkers. Het voordeel van verloren kopspijkers is dat je ze gemakkelijk met een drevel volledig in het hout kunt slaan. Door er vervolgens een laagje plamuur over te verwerken heb je de verbinding volledig weggewerkt. In het assortiment spijkers vind je verschillende lengtes en diktes verloren kopspijkers. Kopspijkers met verloren kop worden bijvoorbeeld ingezet bij het bevestigen van plinten, of sierlijsten op meubels.

Nieten

Nieten kunnen ook gezien worden als een soort spijker. Nietjes hebben 2 punten welke horizontaal met elkaar zijn verbonden. Nieten kun je bevestigen met de daarvoor geschikte nietmachine of tacker. In de bouw worden nieten vaak toegepast voor het bevestigen van lichtere houtconstructies of het vastmaken van bouwfolies op een houten frame. Op de productpagina’s van de nieten bij ons op de website lees je vaak  voor welke tacker of nietmachine deze geschikt zijn.

Betonspijker

Betonspijkers, ook wel sternagels genoemd vind je ook terug bij ons is het assortiment stalen nagels. De term spijkers en nagels worden veelal door elkaar gebruikt maar tegenwoordig spreken we vrijwel altijd officieel van nagels. In de volksmond wordt echter vaak nog de naam spijkers gebruikt. Deze nagels zijn vervaardigt uit hard staal en daarnaast zijn er ook kleine ribbeltjes aangebracht. Dit maakt dat het zich goed vast kan zetten in steen en beton. Je kunt deze nagels opnieuw bevestigen met een hamer. Betonspijkers worden dus gebruikt wanneer er materialen met een spijker in een muur van steen of beton vastgezet moeten worden.

Schroefnagels

Schroefnagels lijken een kruising te zijn van spijkers en schroeven. Schroefnagels hebben namelijk een spiraalvormige schacht. Door deze spiraalvormige schacht, hebben ze een 3x zo hoge uittrekweerstand als normale spijkers. Schroefnagels lijken erg op ankernagels en zijn geschikt voor het bevestigen van profielen op hardhout en constructiewerken. In het assortiment spijkers hebben we een speciale categorie aangemaakt voor de schroefnagels. Deze bekijk je eenvoudig via de button hieronder! Hier vind je schroefnagels met verschillende soorten koppen. Bijvoorbeeld spijkers met een bolkop of met een platkop. Een spijker met platte kop komt mooi vlak te liggen tegen het oppervlakte van het materiaal dat bevestigd wordt, terwijl een bolle kop op de spijker meer zorgt voor een sierlijk uiterlijk.

Staalspijker

Staalspijkers zijn geproduceerd uit gehard staal en zijn daarom geschikt om ook te gebruiken in beton of steen. Het verschil met betonspijkers is, is dat deze staalspijkers geen spiraal hebben. Deze staalspijker worden veel gebruikt om lichtere constructies vast te zetten op steen of beton. Hierbij kun je denken aan het vastzetten van plinten op een betonnen of stenen muur. Ook het ophangen van een licht schilderij zou je kunnen doen met een staalspijker. Stalen nagels zijn ook weer verkrijgbaar met verschillende soorten koppen. Een stalen spijker met verzonken kop zal bij gebruik mooi verzonken in het materiaal komen. Bij een bolkop staalspijker is de bolle kop zichtbaar na het inslaan wat gezien kan worden als een fraaiere afwerking. Echter, is het maar net waar de voorkeur ligt bij jouw project. Bekijk het gehele assortiment stalen nagels hieronder!

Asfaltnagels

Asfaltnagels zijn kenmerkend aan de brede platte kop en de vaak wat korte punt. Deze spijkers worden veel ingezet door dakdekkers of doe-het-zelvers voor het bevestigen van dakleer of dakbedekking op het dakbeschot. De grotere kop zorgt voor meer drukverdeling als bij andere nagels. Vandaag de dag worden er ook vaak dakplaatjes ingezet voor het bevestigen van dakleer op het beschot. Deze worden dan vastgeschroefd en hebben vanwege de grotere diameter een nog betere drukverdeling. Het voordeel van asfaltnagels vergeleken met deze drukplaatjes, is dat het minder kost en ook minder tijdrovend is. De asfaltnagels kunnen namelijk eenvoudig bevestigd worden door het in het dakbeschot te slaan met bijvoorbeeld een klauwhamer.

Brads

Brads zijn geen losse spijkers of nagels maar zijn strips van afwerknagels welke toegepast kunnen worden in een daarvoor geschikte tacker. Omdat deze soorten spijkers niet met de hand maar met een machine bevestigd worden, is het werken met brads erg efficiënt. Veel brads zijn spijkerstrips met een erg kleine kop. Het lijken dus op verloren kopspijkers. Het mooie van brads is dat ze vanwege de verloren kop niet tot weinig opvallen. Doordat brads een kleine kop hebben is het geschikt voor lichtere constructies. Hierbij kun je denken aan plinten en deuromlijstingen. Verder komen brads tijdens het klussen ook regelmatig goed van pas wanneer er tijdelijk iets snel vastgezet moet worden. Denk hierbij een schuttingplanken. Door deze eerst vast te ‘schieten’ met brads, heb je nadat je de planken om de juiste plaats hebt bevestigd rustig de tijd om deze vast te schroeven.

Klisjesnagels

Klisjesnagels hebben een ouderwetse benaming maar komen ook vandaag de dag nog goed van pas. Klisjes zijn blokjes hout die op een betonnen vloer worden bevestigd. Deze klisjes worden bijvoorbeeld vervolgens gebruikt om met schoren kozijnen te kunnen stellen. Deze nagels zijn superhandig om klisjes snel te bevestigen en daar hebben ze natuurlijk ook de naam aan te danken. Omdat klisjes maar tijdelijk bevestigd worden wil je deze ook snel weer kunnen verwijderen. Het handige van deze klisjesnagels is dat wanneer je er een paar tikken met de hamer tegenaan geeft de nagels af zullen breken en het klisje binnen no-time is verwijderd.

Regelnagels

Regelnagels zijn een van de soorten spijkers waarmee je spijkerpluggen en spanhulsen kunt vervangen. Met regelnagels kun je namelijk super stevig houten latten, maar ook plaatmaterialen bevestigen op betonnen constructies of kalksteen. Door de hoge uittrekweerstand, afschuifwaarde en de gemakkelijke manier van verwerken zijn deze nagels zeer populair onder klussers die bijvoorbeeld hout willen bevestigen aan beton. In het assortiment regelnagels vind je verschillende soorten en afmetingen. Bij het spijkers kopen, is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de dikte van het te bevestigen materiaal. Veel van de regelnagels hebben een BKV-kop, wat staat voor bolle kop verzonken. Deze nagels hebben dus een lichte bolling in de kop maar de onderzijde van de kop is wel verzonden zodat het mooi in het hout verzinkt.

Schietnagels

Schietnagels, ook wel brads genoemd, hebben veelal een verloren spijkerkop en dat maakt het geschikt voor het bevestigen van lichte constructies. Door schietnagels met een daarvoor bedoelde tacker te bevestigen zul je zien dat de verloren kop geheel in het hout schiet. Door dit gaatje vervolgens met wat plamuur weg te werken zul je niks meer zien van de bevestiging. Schietnagels worden ook veel gebruikt wanneer er houten delen verlijmd moeten worden. Door de houten delen eerst aan elkaar te lijmen en vervolgens deze vast te schieten met schietnagels zorg je ervoor dat de verlijming niet verschuift. Ook worden schietnagels veel gebruikt voor het bevestigingen van sierlijke lijsten in bijvoorbeeld de meubelbouw.

Spijkerstrips

Ook spijkerstrips zijn een van de soorten spijkers die worden toegepast met een machine. Hiervoor wordt een spijkertacker gebruikt. Spijkerstrips zijn beter geschikt voor zwaardere constructies als brads of schietnagels. Deze spijkers zijn vaak groter van formaat en hebben ook een grotere kop. Werkzaamheden die vaak met een spijkertacker worden gedaan zijn bijvoorbeeld het maken van een houtskeletwand of een raggel constructie voor een nieuw plafond. Het grote voordeel van spijkerstrips ten opzichte van normale losse platte kopspijkers is natuurlijk de snelheid waarmee je materialen kunt bevestigen. Het nadeel is dat deze spijkers op strip alleen te bevestigen zijn met een daarvoor geschikte tacker. Deze tackers zijn duurder in aanschaf als een klauwhamer waarmee je normale spijkers bevestigd.

Tochtstripnagels

Jouw huis verduurzamen met tochtstrips? Goed bezig! Bij MijnIJzerwaren vind je ook tochtstripsnagels, welke speciaal zijn ontwikkeld voor het bevestigen van tochtstrips in de sponning van jouw raam of kozijn. Door tochtstrips te bevestigen met nagels, weet je zeker dat je gelange tijd van je tochtstrips zal genieten zonder dat deze los zullen laten. Veel tochtstrips zijn voorzien van kleine gaatjes waar deze tochtstripnagels perfect doorheen kunnen voor de bevestigen. Dit soort spijkers vind je terug in ons assortiment tochtstripnagels in een staal verzinkte variant en een RVS-versie.

Bouwplaatnagel

Bouwplaatnagels zijn een type spijkers die worden ingezet voor de bevestiging van houtwolplaten. Wanneer je gaat isoleren met houtwolplaten dan zijn bouwplaatnagels het ideale bevestigingsmiddel. Dit soort spijkers hebben namelijk een brede geklonken kop wat de isolatieplaten goede grip geeft op de balken waarop het bevestigd wordt. Vaak zijn bouwplaatnagels van staal maar naderhand verzinkt. De laagje zink maakt dat de nagels beter roestwerend zijn en dus langer hun functie behouden. Het bevestigen van deze spijkers is ook erg gemakkelijk en kun je opnieuw gewoon met een hamer doen.

Kram

Een kram zou je ook zien als een van de soorten spijkers alleen wij hebben deze niet gecategoriseerd onder de spijkers. Deze vind je samen met de kramplaten terug in het assortiment bouwankers. Een kram, ook wel draadkram genoemd gebruik je bijvoorbeeld voor het bevestigen van netten, gaas of ijzerdraad tegen een houten paal of balk. Het bevestigen van een kram is eigenlijk heel eenvoudig. Je plaatst de kram over het te bevestigen materiaal en je slaat de kram vast met bijvoorbeeld een klauwhamer. Vaak worden krammen buiten ingezet bij het maken van hekwerken. Veel krammen zijn dan ook verzinkt en dat maakt dat deze ook onder weersinvloeden de goede werking blijven behouden.

Nog vragen over de soorten spijkers?

Ben je na het lezen van bovenstaande nog aan het twijfelen welke soorten spijkers nou geschikt zijn voor jouw klus? We snappen dat het lastig is om te kiezen tussen al die verschillende soorten. Onze klantenservice helpt je graag verder met gericht advies!