Home / Advies en tips / Wat is een panieksluiting?

24-04-2025

Een panieksluiting is een horizontale duwbalk of stang die aan de binnenzijde van een paniek- of nooduitgang wordt gemonteerd. De panieksluiting loopt over de volledige breedte van de deur en kan geopend worden door er tegen aan te duwen of te leunen. Wanneer er paniek ontstaat, of bij ontstopping, kan de deur gemakkelijk geopend worden. Hieronder lees je direct meer over de werking, verschillende soorten en de montage van panieksluitingen.

Hoe werkt een panieksluiting precies?

De werking van een panieksluiting is erg eenvoudig. Wanneer je tegen de paniekstang of duwbalk aanduwt zullen de schoten zich intrekken en de deur zal zich openen. In veel gebouwen vind je een paniek- of een nooduitgang met een panieksluiting. Dit is belangrijk zodat mensen in geval van calamiteiten het pand veilig en snel kunnen verlaten. Het grote voordeel van paniekbeslag is dat er geen sleutel of handeling met de deurkruk nodig is om de deur te openen. Zelfs mensen die niet bekend zijn met het gebouw, of onder stress staan, kunnen de deur snel en makkelijk openen.

hoe werkt een panieksluiting?

Wanneer is een panieksluiting verplicht?

Een panieksluiting is verplicht in situaties waarin mensen zich in een gebouw bevinden dat bij paniek snel en veilig ontruimd moet kunnen worden. Volgens de Europese norm EN 1125 moeten deuren van vluchtwegen in publiek toegankelijke gebouwen voorzien zijn van een panieksluiting. Dit geldt bijvoorbeeld voor scholen, ziekenhuizen, winkelpanden en kantoorgebouwen met veel werknemers.

Hieronder leggen we het verschil uit tussen een paniekuitgang en een nooduitgang. Ook bespreken we de bijbehorende normen en de situaties waarin elk type uitgang vereist is.

Wat is het verschil tussen een paniekuitgang en nooduitgang?

Een paniekuitgang is een vluchtdeur in gebouwen waar grote groepen mensen samenkomen die niet bekend zijn met vluchtroutes. In dit soort gebouwen kunnen in geval van calamiteiten snel paniekreacties ontstaan. Voor een paniekuitgang geldt de Europese norm NEN-EN1125.

Een nooduitgang daarentegen is bedoeld voor gebouwen waar kleinere groepen mensen aanwezig zijn die wél op de hoogte zijn van de vluchtroutes en de bediening van de deuren. In zulke gevallen volstaat een nooduitgang met paniekduwer conform **NEN-EN 179**.

Op onze adviespagina ‘normen voor paniek- en nooduitgangen’ lees je alle details!

Mag ik een panieksluiting zelf monteren?

Het is toegestaan om zelf een panieksluiting te monteren. Uiteraard is het wel belangrijk dat je deze op de juiste manier bevestigt. Bij elke panieksluiting wordt een uitgebreide montagehandleiding meegeleverd, waarin je stap voor stap wordt geholpen met de bevestiging.

Over het algemeen kun je een paniekstang het beste over de gehele breedte van de deur monteren. In gebouwen waar minder dan 100 personen aanwezig zijn, volstaat een montage over 60% van de deurbreedte. Normaal gesproken wordt een deurkruk geplaatst op hoogte van 105cm vanaf de grond. Het is dan ook aan te raden om de paniekstang of -balk te monteren op een hoogte tussen 90 en 110 cm, gemeten vanaf de vloer.

Kan een panieksluiting ook gecombineerd worden met inbraakbeveiliging?

Uiteraard wil je een goede inbraakbeveiliging op jouw buitendeuren. Ook op deuren met een panieksluiting is dit goed mogelijk. Het is daarbij wel belangrijk dat de deur, ondanks de inbraakbeveiliging, gemakkelijk en snel geopend kan blijven worden in geval van nood.

Allereerst kun je kiezen voor een paniekstang met meerdere sluitingen. Zo vind je in ons assortiment paniekstangen met drie sluitingen. Naast de middensluiting heeft de paniekstang dan ook verticale stangen met een onder- en bovensluiting, wat zorgt voor extra stevigheid en betere inbraakwering.

Daarnaast kun je aan de buitenzijde van de deur een knop of krukset plaatsen. Zo kun je de deur, waar nodig, openen en sluiten vanaf de buitenzijde.

Als je kiest voor een duwbalk of paniekstang voor een insteekslot, dan kun je het paniekbeslag het beste combineren met een anti-paniekslot. Zo kun je de deur aan de buitenzijde afsluiten, maar blijft zowel de dagschoot als de nachtschoot bedienbaar met de paniekstang. Zo kan de deur van binnenuit altijd geopend worden.

buitendeurbeslag voor een panieksluiting

Zijn er keurmerken of certificaten?

NEN-1125 en NEN-179 zijn de Europese normen waar paniek en nooduitgangen aan moeten voldoen. Een nooduitgang volgens NEN 179 wordt toegepast in gebouwen waar doorgaans kleinere groepen mensen aanwezig zijn die bekend zijn met de ruimte en de vluchtwegen. Deze personen weten hoe de nooddeuren werken en zijn vertrouwd met de bediening ervan.

In openbare ruimtes, waar zich vaak grote groepen mensen bevinden, is het aannemelijk dat veel bezoekers niet vertrouwd zijn met de indeling van het gebouw. Zij kennen de locatie van de nooduitgangen niet en weten mogelijk niet hoe deze te bedienen zijn. Hierdoor kunnen in noodsituaties snel paniekreacties ontstaan. Voor dergelijke situaties zijn de eisen en richtlijnen van de NEN-EN 1125 norm van toepassing.

Op elke productpagina van de panieksluitingen vind je terug aan welke norm het betreffende product voldoet. Wil je meer weten over de verschillende normen? Op onze adviespagina over normen voor paniek- en nooduitgangen vind je uitgebreide informatie hierover.

Hoe kan ik een panieksluiting onderhouden?

Over het algemeen wordt een panieksluiting nauwelijks gebruikt en zal het jaren probleemloos mee gaan. Het heeft dan ook weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de panieksluiting schoon te houden. Zo voorkom je dat de sluiting stroef opent als gevolg van vuil. Om de panieksluiting soepel te houden kun je ervoor kiezen de sluitingen jaarlijks te smeren met een slotspray.

Vragen of advies?

Heb je vragen of nog advies nodig over een van de paniekbeslag artikelen? Geen probleem, onze klantenservice helpt graag verder met persoonlijk advies. 

Liever zelf op zoek naar de juiste oplossing?

Met onze handige keuzehulp ontdek je eenvoudig welke panieksluiting het beste past bij jouw situatie. Beantwoord een paar korte vragen en vind direct de perfecte match! Probeer het nu hieronder.

Vind jouw paniekbeslag met onze handige keuzehulp!

Een greep uit het assortiment paniekbeslag!