Home / Advies en tips / Panieksluiting deur: de 3 mogelijkheden!

14-04-2025

Ga je een panieksluiting op een deur monteren, maar weet je nog niet welke je het beste kunt kiezen? Er zijn grofweg 3 mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Voor een enkele deur kun je kiezen tussen een opbouw- of een inbouw- panieksluiting. Voor dubbele deuren zijn er speciale panieksluitingen beschikbaar. Op deze adviespagina leggen we de verschillen uit, zodat je na het lezen precies weet welke panieksluiting het meest geschikt is voor jouw situatie. 

De opties voor een panieksluiting op de deur

Allereerst maken we onderscheid tussen panieksluitingen voor enkele deuren en dubbele deuren. Voor dubbele deuren zijn er opbouwvarianten verkrijgbaar. Bij enkele deuren kun je kiezen uit zowel opbouwmodellen als panieksluitingen die geschikt zijn voor deuren met een insteekslot. In grote lijnen zijn er drie hoofdtypen:

Binnen deze 3 categorieën bestaan er uiteraard ook weer verschillende types. Hieronder lichten we toe waarin deze van elkaar verschillen.

Heb ik te maken met een paniek- of nooduitgang?

Heb ik een paniek- of een nooduitgang? Een belangrijke vraag bij de keuze voor een panieksluiting. De termen paniekuitgang en nooduitgang worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een belangrijk verschil. Dit verschil heeft te maken met de Europese normen waaraan deze uitgangen moeten voldoen.

Een paniekuitgang moet voldoen aan de norm NEN-EN1125. Deze norm geldt voor gebouwen waarin grote groepen mensen aanwezig zijn die niet bekend zijn met de vluchtroutes. In dit soort situaties is het risico op paniek groter. Daarom wordt een paniekstang of duwbalk over de volledige breedte van de deur gemonteerd, zodat iedereen de deur eenvoudig kan openen.

Een nooduitgang moet voldoen aan de norm NEN-179. Deze norm is van toepassing op ruimtes waar mensen wél bekend zijn met de vluchtroutes, zoals personeelsruimtes. Er ontstaat minder snel paniek en een pushpad als vervanger voor de deurkruk is voldoende.

Op onze adviespagina normen voor paniek- en nooduitgangen vind je alle informatie over de normen en artikelen die hierbij geschikt zijn.

De panieksluitingen voor een enkele deur met insteekslot

Zoek je een panieksluiting voor een enkele deur? Wanneer deze deur al is voorzien van een insteekslot, doe je er goed aan de paniekstang of duwbalk hierop te monteren als vervanger voor de deurkruk. Zit er een normaal insteekslot in de deur? Het beste is om deze te vervangen door een anti-paniek insteekslot. Met dit type insteekslot zal ook de nachtschoot te bedienen zijn met de panieksluiting. Zo kun je de deur voor buitenaf gesloten houden en de deur van binnenuit altijd openen met de panieksluiting. Bij elke panieksluiting op onze site staat onder gerelateerde artikelen het bijpassende buitendeurbeslag waarmee het gecombineerd kan worden.

Een opbouw panieksluiting voor enkele deur

Een opbouw panieksluiting is ideaal wanneer er nog geen slot in de deur zit. Deze panieksluiting heeft dan zelf de vergrendelnokken en de bijbehorende sluitkommen worden meegeleverd. Deze varianten zijn verkrijgbaar met één sluiting, of met extra sluitingen aan de boven- en onderzijde. Welke je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de gewenste veiligheid. Ook deze opbouw panieksluitingen kunnen van buitenaf bediend worden. Op elke productpagina vind je onder gerelateerde artikelen het bijhorende buitendeurbeslag.

Panieksluiting dubbele deur

We hebben een breed assortiment panieksluitingen voor dubbele deuren. De passieve deur is voorzien van een verticale stang die zich onder en boven vergrendelt. Met de horizontale duwbalk of paniekstang kun je deze waar nodig ontgrendelen. De active deur heeft uiteraard ook een horizontale paniekbalk en afhankelijk van jouw voorkeur een enkele of meerdere sluitingen. De sluitingen van de actieve deur vergrendelen zich in de sluitkommen van de passieve deur.

Kies ik een paniekstang of een duwbalk?

De werking van een paniekstang of een duwbalk is nagenoeg hetzelfde. Beide worden over de gehele breedte van de deur gemonteerd en zijn erg gemakkelijk bedienbaar. Het enige wat je hoeft te doen is er tegen aan te duwen en de deuren zullen zich openen. Waar je een paniekbalk naar beneden kunt duwen om de deur te openen is het bij een duwbalk al voldoende om het in te drukken.

Hulp of advies nodig?

We hopen dat je met de informatie op deze pagina een goede keuze kunt maken uit ons assortiment paniekbeslag. Een panieksluiting voor een deur is niet iets waar je dagelijks mee te maken hebt. We begrijpen daarom goed dat je persoonlijk advies wilt voordat je aan de slag gaat.

Onze klantenservice staat klaar om je te helpen. Liever zelf op ontdekking? Met onze handige keuzehulp vind je met het beantwoorden van een aantal makkelijke vragen de geschikte panieksluiting voor jouw situatie! Probeer het direct hieronder!

We helpen je graag verder!

Twijfel je welke paniekbalk geschikt is voor jouw situatie? 
Geen paniek! Beantwoord een paar korte vragen in onze keuzehulp en ontdek direct welke paniekbalk of pushpad het beste bij jou past. Superhandig!