Veiligheidsbeslag monteren is een veel voorkomende klus wanneer je de voor- of achterdeur gaat beveiligen. Voordat je veiligheidsbeslag gaat monteren is het belangrijk het oude deurbeslag te verwijderen en de juiste gereedschappen in huis te hebben. Veel veiligheidsbeslag is voorzien van kerntrekbeveiliging en deze combinatie zorgt ervoor dat het voor inbrekers aanzienlijk lastiger wordt om via de betreffende deur het pand te betreden. Hieronder nemen we je stap voor stap mee in het vervangen van jouw veiligheidsbeslag en bespreken we de gereedschappen die je nodig hebt! Eerst bespreken waar je op kunt letten bij het kopen van het juiste veiligheidsbeslag. Heb je al veiligheidsbeslag in huis? Ga dan direct door naar stap 2! 

Stap 1: haal het juiste veiligheidsbeslag in huis!

De eerste stap bij het vervangen van jouw veiligheidsbeslag, is natuurlijk het in huis halen van het juiste veiligheidsbeslag. Je wilt natuurlijk niet dat jouw buitendeur een aantal dagen niet voorzien is van deurbeslag. Maar waar let je nou op bij het kopen van veiligheidsbeslag? Hieronder staan de 5 meest belangrijke aspecten:

De uitstraling

Bij het kopen van veiligheidsbeslag let je natuurlijk op het uiterlijk van het deurbeslag. Zo kun je kiezen voor een moderne aluminium of zwarte uitstraling, maar er is bijvoorbeeld ook messing veiligheidsbeslag verkrijgbaar.

De PC-maat

Naast de uitstraling die je aan de deur wilt geven is ook de maat van jouw slot belangrijk. De pc-maat van jouw nieuwe veiligheidsbeslag moet overeenkomen met de pc-maat van jouw deurslot. De PC-maat is de afstand van het hart van het krukgat t/m het hart van het cilindergat. Bij buitendeurensloten is dit veelal 72 of 92mm. Dit is met name belangrijk wanneer je kiest voor een veiligheidsschild.

De deurdikte

Bij het kopen van een deurbeslag set, waarbij ook de schroeven en krukstift meegeleverd worden, is ook de deurdikte van belang.

Wel of geen kerntrekbeveiliging monteren?

Kerntrek veiligheidsbeslag onderscheidt zich van normaal veiligheidsbeslag doordat er een gehard ijzeren plaatje de cilinder beschermt. Dit zorgt ervoor dat het kerntrekken van de cilinder de inbreker nog lastiger wordt gemaakt.

Schroefafstand van de deurschilden

Wanneer je geen nieuwe bevestigingsgaten wilt boren voor het deurbeslag, dan is ook de schroefafstand van de deurschilden belangrijk om mee te nemen in jouw keuze. Wanneer je niet exact dezelfde maat kunt vinden, raden we aan te kiezen voor een schroefafstand die groter is dan jouw vorige deurbeslag.

Stap 2: het oude veiligheidsbeslag verwijderen

Een logische vervolgstap is natuurlijk het verwijderen van het oude deurbeslag. De eerste stap die hierbij genomen moet worden is de oude deurklinken van elkaar los te halen. Vaak zitten deze aan elkaar bevestigd met een inbus die is terug te vinden aan de onderzijde van de binnenklink. Nadat je de deurklink los hebt kun je ook de deurschilden los halen. Dit doe je door zowel op het schroefje aan de binnenzijde als de buitenzijde een schroevendraaier te zetten en los te draaien.

Stap 3: de juiste gaten aftekenen

Veiligheidsbeslag monteren met exact dezelfde schroefafstand als jouw oude deurbeslag is natuurlijk de meest ideale situatie. Soms kan het echter ook voorkomen dat je het wilt vervangen voor een ander soort, of een andere maat veiligheidsbeslag. In dat geval is het nodig om nieuwe gaten te boren in de deur. Velen kiezen voor een grotere schroefafstand zodat de oude gaten bedekt worden door het nieuwe deurbeslag. De juiste gaten aftekenen doe je door het deurbeslag recht tegen de deur te plaatsen. Wanneer het krukgat en de cilinder precies voor de juiste opening zitten, kun je de schroefgaten aftekenen met een bouwpotlood.

Stap 4: gaten boren voor het nieuwe veiligheidsbeslag

Nadat je de schroefgaten hebt afgetekend, kun je deze gaan boren. Dit doe je met een houtboor. Voordat je gaat boren is het belangrijk dat je het slot even uit de deur haalt. Het boren van de schroefgaten doe je zo recht mogelijk en vanaf beide zijden van de deur tot de helft. Zo zorg je voor een zo’n recht mogelijk gat. Vaak wordt veiligheidsbeslag bevestigd met M6 patentbouten. Deze zou je dan met een 6,5mm houtboor kunnen boren.

Stap 5: krukstift monteren

Nu is het tijd om de krukstift te bevestigen aan het binnenschild. Deze draai je gemakkelijk vast met de inbus die zichtbaar is aan de onderzijde van de deurkruk. Ook kun je alvast aan de buitenzijde de kerntrekbeveiliging op de cilinder bevestigen. Dit doe je door aan beide zijde de inbusboutjes vast te draaien.

Stap 6: Nieuwe veiligheidsbeslag monteren

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het veiligheidsbeslag op de deur te monteren. het veiligheidsbeslag monteren doe je door het binnenschild met de deurkruk door het stiftgat te plaatsen. Ook het buitenschild plaats je over de kerntrekbeveiliging en met de metaalschroeven kun je het binnenschild aan het buitenschild bevestigen.

Veiligheidsbeslag kopen?

Wanneer je nog van plan bent om veiligheidsbeslag te kopen, ben je bij MijnIJzerwaren aan het juiste adres! In het eerste gedeelte van deze blog lees je waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van veiligheidsbeslag. Ben je er helemaal uit? Bekijk dan ons assortiment veiligheidsbeslag en filter met het menu eenvoudig naar het deurbeslag wat je zoekt! Veel artikelen zijn op voorraad en dus supersnel bij jou thuis bezorgd.