Wil je een driepuntssluiting in bestaande deur vervangen? Op deze adviespagina nemen we je stap voor stap mee in de zoektocht naar de juiste vervanger voor jouw driepuntssluiting! Wanneer je driepuntssluiting vervangen moet worden dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk geregeld hebben. Niets is vervelender dan een zoektocht naar een slot terwijl jouw deur niet op slot kan. Met onderstaand advies heb je zo de juiste driepuntssluiting gevonden bij MijnIJzerwaren!

Twijfel je wat je nodig hebt?

Met deze keuzehulp vind je snel en eenvoudig de ideale driepuntssluiting voor jouw deur!

Wanneer een driepuntssluiting in bestaande deur vervangen?

Wanneer jouw driepuntssluiting in de voordeur of achterdeur kapot is, dan is dit vaak het gevolg van slijtage. Driepuntssluitingen gaan vaak erg lang mee maar na verloop van tijd kan er iets verspringen in de slotkast of iets afbreken in de verbinding met de bijzetkasten. Dit is dan niet of nauwelijks te herstellen. Wanneer je de slotkast van een driepuntssluiting open schroeft zul je zien dat je het alleen maar erger maakt. Veel veertjes zullen verspringen en de sluiting is helemaal afgeschreven. Het beste is om de driepuntssluiting in de bestaande deur 1 op 1 te vervangen. Het 1 op 1 vervangen houdt in dat je de driepuntssluiting vervangt voor exact hetzelfde nieuw slot. Er zal dan geen aanpassing nodig zijn in de nieuwe deur.

Belangrijke maten driepuntssluiting

Voor het 1 op 1 vervangen van jouw driepuntssluiting in bestaande deur heb je natuurlijk een aantal gegevens nodig. Hieronder zie je de belangrijkste gegevens om even na te gaan.

  • Het merk van de sluiting (staat vaak op de voorplaat bij de hoofdslotkast).
  • De pc-maat (onderstaand meer uitleg).
  • De doornmaat (onderstaand meer uitleg).
  • Lengte en breedte van de voorplaat (onderstaand meer uitleg).
  • Betreft het een krukbediende driepuntssluiting of een cilinderbediende? (onderstaand meer uitleg).
  • Wat voor soort en hoeveel haken, nokken of pennen heeft de sluiting(onderstaand meer uitleg).
  • De draairichting van de deur. Dit is niet voor elke driepuntssluiting van belang omdat vaak de dagschoot omdraaibaar is. Bekijk voor meer info onze adviespagina over het draairichting bepalen.

Hieronder leggen we precies uit wat de bovenstaande maten precies inhouden. Heb je bovenstaande gegevens al verzameld? Op onze website filter je eenvoudig op merk en bovenstaande maten. Bekijk hieronder direct de driepuntssluitingen van de verschillende merken en filter gemakkelijk met het menu naar jouw driepuntssluiting voor in de bestaande deur. Wanneer je wilt, kun je de bovenstaande gevraagde gegevens ook even naar ons op de mail zetten. We gaan dan even op zoek naar de juiste vervanger!

De pc-maat van mijn driepuntssluiting

De PC-maat van een driepuntssluiting in bestaande deur op meten is geen lastige klus. Het is alleen even belangrijk te weten om welke maat het precies gaat. De pc-maat is de afstand van het hart van het krukgat t/m het hart van het cilindergat. Bij driepuntssluitingen is dit standaard 72 mm of 92 mm. Neigt het dus meer naar 70 mm dan kun je ervan uitgaan dat de pc-maat 72 mm moet zijn en wanneer het meer naar de 90 mm gaat, dan zal de pc-maat 92 mm zijn. Hiernaast nog even een afbeelding ter verduidelijking.

De doornmaat meten van de bestaande driepuntssluiting?

Ook het opmeten van de doornmaat is net als het meten van de pc-maat helemaal niet moeilijk. Wel is het weer belangrijk te weten wat er precies bedoeld wordt en dat je het op de juiste manier opmeet. De doornmaat is de afstand van het hart van het krukgat t/m de voorkant van de voorplaat. De voorplaat dikte wordt hier dus ook meegerekend. Hiernaast nog even een afbeelding van wat er precies met de doornmaat bedoeld wordt.

Lengte en breedte van de voorplaat

De voorplaat van de driepuntssluiting is de lange dunne strip die je ziet zitten in de kopse kant van de deur. Hier komen de schoten, haken of nokken uit. Deze heeft somt afgeronde uiteinde, maar soms ook rechthoekig. Ook kan het zijn dat deze zelf is ingekort. Met name de breedte van de voorplaat is belangrijk. Wanneer deze breder is dan de huidige driepuntssluiting, dan zal er extra gefreesd moeten worden in de deur.

Cilinderbediende of krukbediende driepuntssluiting?

Zowel een cilinderbediende als krukbediende driepuntssluiting, hebben een cilinder en ook een deurkruk. Het verschil zit hem in de bediening. Bij een krukbediende meerpuntssluiting moet eerst de deurkruk omhoog bewogen worden, voordat de cilinder kan worden bediend om het slot te vergrendelen. Een cilinderbediende meerpuntssluiting kan in een keer met de cilinder vergrendeld worden. Vroeger waren meerpuntssluitingen meer goed ontwikkeld als tegenwoordig en daarom werden veel sluitingen in het verleden eerst met de kruk bediend. Tegenwoordig zijn de driepuntssluitingen beter ontwikkeld waardoor het in veel gevallen niet meer nodig is om voor een krukbediende variant te gaan.

Wat voor soort haken, nokken of pennen?

Vaak spreekt dit wel voor zich maar toch bespreken we het hier even kort. Een meerpuntssluiting kan verschillende soorten haken, nokken of pennen hebben. De sluitkom aan de andere kant van het kozijn is hier natuurlijk op afgestemd. Hieronder zie een afbeelding van het soort sluitingen dat een meerpuntssluiting kan hebben. Respectievelijk zie je een rolnok - paddenstoelnok - haak - pen en een combinatie van een pen en een haak.

Losse slotkast vervangen van de driepuntssluiting

Wanneer je een driepuntssluiting in bestaande deur gaat vervangen , dan kan het ook mogelijk zijn dat alleen de hoofdslotkast vervangen kan worden. Dit kan alleen wanneer u het idee heeft dat het probleem van het defect zich in de hoofdslotkast bevindt. Bij veel merken is het los vervangen al niet mogelijk maar bij een aantal meerpuntssluitingen van Fuhr is dit wel mogelijk. Hierbij is het belangrijk goed na te gaan of de sluiting cilinderbediend of krukbediend is. Daarnaast moet ook goed naar de vorm van de hoofdslotkast gekeken worden. Deze moet exact overeenkomen. Hiernaast zie je zowel de krukbediende als cilinderbediende variant. Wanneer die van jou overeenkomt, is het alleen nog even een kwestie van de juiste pc-maat en doornmaat selecteren op de productpagina. Komt de vorm niet overeen met de sloten hiernaast? Dan gaat het waarschijnlijk om een oud model. Je kunt altijd even een foto naar ons sturen van jouw slotkast via whatsapp of per mail. Dan kunnen we even nagaan of het nog te leveren is.

Wat is een renovatie meerpuntssluiting

Binnen het assortiment driepuntssluitingen bieden we ook een aantal renovatie meerpuntssluitingen aan van het merk HMB. Deze zijn eigenlijk de probleemoplossers voor niet meer leverbare sloten. De bijzetkasten van deze driepuntssluitingen zijn namelijk in hoogte verstelbaar. Wanneer de doornmaat en pc-maat overeenkomen met jouw bestaande slot, dan zijn de HMB renovatie meerpuntssluitingen een mooie oplossing om jouw niet meer leverbare driepuntssluiting in bestaande deur te vervangen.

Hulp nodig bij het driepuntssluiting kopen?

Een driepuntssluiting vervangen is geen dagelijkse klus. Hierboven hebben we alle info gegeven die belangrijk is voor het vervangen van het slot. Bekijk ons assortiment driepuntssluitingen en filter met het menu eenvoudig naar degene die je zoekt. Kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem! Neem gerust contact op met de klantenservice en we helpen graag verder met het zoeken naar een geschikt slot voor uw bestaande deur.