Welk scharnier heb ik nodig?

Een scharnier is een metalen onderdeel waaraan een deur, raam of luik draait. Het bestaat uit twee metalen bledden, beide aan het einde zo gevormd (knoop) dat ze in elkaar passen. Deze scharnierbledden worden met een pen of stift in elkaars verlengde gebracht en vormen samen het draaipunt. Scharnieren zijn over één as draaibaar.

Als je scharnieren vervangt op een deur of raam is het handig om dezelfde maat te kiezen als de oude scharnieren. Zo kun je ze op dezelfde plekken monteren. Zo voorkom je dat je de plekken ziet waar de oude scharnieren gemonteerd waren.

Waar je van tevoren rekening mee dient te houden bij zowel deuren als ramen is:

  • Heb je een stompe of opdekdeur
  • Wat is het totale deurgewicht
  • Gaat het om een binnen- of buitendeur en wat is de draairichting

AXA heeft handige modules en een nog handigere brochure om het gewicht van jouw deur of raam te meten en hoeveel en welke scharnieren je dan nodig hebt. Deze kun je dan hier bestellen!

Type scharnieren:

Scharnieren worden gebruikt om deuren en ramen aan kozijnen te bevestigen. Met behulp van de scharnieren is de deur te openen en te sluiten. Vele van onze scharnieren zijn te leveren met een rechte of een ronde hoek, in verschillende maten en van verschillende materialen.

Kogelscharnieren zijn een type scharnier. Dit zijn eenvoudig te monteren scharnieren voor deuren en ramen. Kogellagers worden gebruikt om de scharnierbledden met weinig wrijving te laten bewegen ten opzichte van elkaar. Dit terwijl er flink gewicht op de as drukt. Kogellagers moeten zo geplaatst worden dat er geen vocht in de lagers kan dringen en moeten van tijd tot tijd gesmeerd worden. Goed geschikt voor verschillende typen deuren.

Nylonlager scharnieren zijn scharnieren waarbij het aangrijppunt van de twee platen op nylonlagers rust. Nylonlagers zijn zelf smerend en zijn zeer geschikt voor alles wat draait of waar wrijving in zit. Nylon lagers zijn onderhoudsvrij en corrosiebestendig. Daarmee zijn ze goed geschikt voor buitendeuren.

Venelite scharnieren zijn speciale scharnieren die bij uitstek geschikt zijn voor ramen. Smalscharnieren zijn speciaal toepasbaar voor klepramen en afwijkende sponningen.

Bij  opdekdeuren gebruik je paumelles. In ons aanbod vind je verschillende varianten zoals de inboorpaumelle en de kogelstiftpaumelle. De inboorpaumelle wordt, zoals de naam al zegt, ingeboord in deur en kozijn. De kogelstiftpaumelle heeft meer draagkracht dan een scharnier. Dit type paumelle wordt daarom vaak gebruikt bij (opdek) buitendeuren. 

Voor doordraaiende deuren zijn deurveerscharnieren ideaal. Deze hebben namelijk een dubbele draai-as. Met behulp van veren blijft de deur stilstaan in gesloten stand. In ons aanbod vind je scharnieren voor verschillende deuren.

Hengen en duimen worden over het algemeen gebruikt voor tuin/poortbeslag, maar werken ook prima als scharnier voor (houten) kastdeuren. Er kan gekozen worden voor een kruisheng of een heng in combinatie met een duim.

Pianoscharnieren zijn lange scharnieren die vaak gebruikt worden voor kleppen en deuren, maar kunnen ook worden toegepast in de luchtvaart, machine- en apparatenbouw.

In ons aanbod scharnierbeveiliging vind je de dievenklauw en een scharnierbeveiliger van ABUS. Ook vind je in deze categorie vele scharnieren en paumelles met het SKG keurmerk. Deze zijn al voorzien van een dievenklauw.

Materiaal

Het verschil tussen een scharnier met een RVS (Roestvast staal) finish en een Topcoat finish is vooral de kleur. Topcoat verhoogt de corrosiebestendigheid, verbetert de smerende eigenschappen, gaat irisatie (vertonen van een olievlekkerige gloed) van het oppervlak tegen en is vriendelijker voor het milieu, doordat het geen Chroom VI bevat.

RVS scharnieren zijn de beste keuze wanneer de scharnieren in contact komen met de elementen. In de regen gaan deze het langste mee.