Welk scharnier heb ik nodig voor mijn klus? Een scharnier is een metalen onderdeel waaraan een deur, raam of luik draait. Het bestaat uit twee metalen bledden, beide zo gevormd (knoop) dat ze in elkaar passen. Deze scharnierbledden worden met een pen of stift in elkaars verlengde gebracht en vormen samen het draaipunt. Scharnieren zijn over één as draaibaar.  

Als je scharnieren vervangt op een deur of raam is het handig om dezelfde maat te kiezen als de oude scharnieren. Zo kun je ze op dezelfde plekken monteren. Zo voorkom je dat je de plekken ziet waar de oude scharnieren gemonteerd waren.

Waar je van te voren rekening mee dient te houden bij zowel deuren als ramen is:

Heb je een stompe of een opdekdeur die je wilt laten scharnieren? Een stompe deur valt in ze geheel in het kozijn, terwijl een opdekdeur gedeeltelijk op het kozijn valt. Voor stompe deuren gebruik je scharnieren en voor opdekdeuren gebruik je inboorpaumelles.

Welke scharnieren je koopt is ook afhankelijk van het deur of raamgewicht. Op onze website wordt bij elk scharnier het draagvermogen vermeld bij plaatsing van een bepaald aantal scharnieren. Ook hebben we een handige brochure om het gewicht en aantal scharnieren van je deur of raam te bepalen. 

Tegenwoordig zijn bijna alle scharnieren voorzien van een Topcoat finish waardoor deze lang mee gaan en corrosie werend zijn. Toch raden we voor de buitendeur RVS scharnieren aan. Deze zullen het langste mee gaan en bestand zijn tegen corrosie. 

Bij sommige scharnieren is het ook belangrijk te kijken naar de draairichting van de deur of het raam. Bij paumelle scharnieren is de draairichting belangrijk en dit staat bij elk scharnier vermeld. D1 is linksdraaiend, D2 rechtsdraaiend.

Type scharnieren:

Normale scharnieren

Scharnieren worden gebruikt om deuren en ramen aan kozijnen te bevestigen. Met behulp van de scharnieren is de deur te openen en te sluiten. Vele van onze scharnieren zijn te leveren met een rechte of ronde hoek, in verschillende maten en van verschillende materialen.

Normale scharnieren >

Nylon lagerscharnieren

Nylonlager scharnieren zijn scharnieren waarbij het aangrijppunt van de twee platen op nylonlagers rust. Nylonlager scharnieren zijn zelf smerend en zijn zeer geschikt voor alles wat draait of waar wrijving in zit. Nylon lagers zijn onderhoudsvrij en corrosiebestendig. Daarmee zijn ze goed geschikt voor buitendeuren. 

Nylon lagerscharnier >

Kogelscharnieren

Dit zijn eenvoudig te monteren scharnieren voor deuren en ramen. Kogellagers worden gebruikt om de scharnierbledden met weinig wrijving te laten bewegen ten opzichte van elkaar. Dit terwijl er flink gewicht op de as drukt. Kogelscharnieren moeten zo geplaatst worden dat er geen vocht in de lagers kan dringen en moeten van tijd tot tijd gesmeerd worden.

Kogelscharnieren >

Venelite en smalscharnieren

Venelite scharnieren zijn speciale scharnieren die bij uitstek geschikt zijn voor ramen. Smalscharnieren hebben hun naam te danken aan haar afmetingen. Smalscharnieren zijn speciaal toepasbaar voor klepramen en afwijkende sponningen.

Smalle scharnieren >

Paumelle scharnieren

Bij opdekdeuren gebruik je paumelles. In ons assortiment vind je verschillende varianten. De inboorpaumelle wordt, zoals de naam al doet vermoeden, ingeboord in de deur en het kozijn. De kogelstiftpaumelle heeft meer draagkracht dan een scharnier.

Paumelle scharnieren >

Scharnierbeveiliging

In ons aanbod scharnierbeveiliging vind je de dievenklauw en een scharnierbeveiliger van ABUS. Ook vind je in de categorie vele scharnieren en paumelles met het SKG keurmerk. Deze zijn al voorzien van een dievenklauw.

Scharnier onderdelen >

Voor speciale toepassingen:

Hengen en duimen

Hengen en duimen worden over het algemeen gebruikt als poortbeslag, maar werken ook prima als scharnier voor houten kastdeuren. Er kan gekozen worden voor een kruisheng of een losse heng in combinatie met een duim. 

Duimen en hengen >

Pianoscharnieren

Pianoscharnieren zijn lange scharnieren die vaak gebruikt worden voor kleppen en deuren, maar kunnen ook worden toegepast in de luchtvaart, machine- en apparatenbouw. Pianoscharnieren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en lengtes. 

Pianoscharnieren >

Deurveerscharnieren

Voor doordraaiende en klapdeuren zijn deurveerscharnieren ideaal. Deze hebben namelijk een dubbele draai-as. Deurveerscharnieren worden veel toegepast in openbare gebouwen zoals scholen. Met behulp van veren blijft de deur stilstaan in gesloten stand.

Deurveerscharnieren >

Welk materiaal voor mijn scharnieren?

Binnen het assortiment vind je vele verschillende scharnieren gemaakt van verschillende materialen. Welke kies je voor jouw situatie?

RVS of verzinkt staal!

Het verschil tussen een scharnier met een RVS finish en een topcoat finish is vooral de kleur. Topcoat verhoogt de corrosiebestendigheid, verbetert de smerende eigenschappen, gaat irisatie (het vertonen van een olievlekkerige gloed) van het oppervlak tegen. RVS scharnieren zijn de beste keuze wanneer deze in contact komt met elementen en zal in de regen het langte meegaan.
Naar het assortiment!