Het afkitten van je badkamer is een van de laatste klussen die je uitvoert voordat jouw nieuwe badkamer gereed is voor gebruik! Een badkamer zelf afkitten is helemaal geen lastige klus en door het zelf te doen kun je veel kosten besparen. Of je nou je douche, douchebak, wc, of badkamer meubel gaat afkitten, met onderstaande stappenplan en kit advies zorg je voor een strak eindresultaat! Hieronder vind je het stappenplan hoe je een badkamer moet afkitten en welke kit het meest geschikt is voor in de badkamer.

Badkamer afkitten: welke kit kies ik?

Het is een veelgestelde vraag onder de doe-het-zelvers. Welke kit kies ik bij het badkamer afkitten? Voor het afkitten van je badkamer kun je het beste kiezen voor sanitairkit. Sanitairkit, vaak ook aangeboden onder de naam siliconenkit, is een erg elastische siliconenkit, welke uitermate geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes als badkamers. Sanitairkit is goed bestand tegen schimmels en vocht. Ga je bijvoorbeeld een douche of douchebak afkitten? Met een sanitairkit zorg je voor een strakke voeg tussen jouw douchebak en de tegels. Let bij het kopen van sanitairkit goed op welke kleur bij jouw tegels of meubels past. Veel sanitairkitten zijn namelijk niet overschilderbaar maar wel in verschillende kleuren verkrijgbaar.

De benodigdheden voor het afkitten van je badkamer

Naast de juiste kit zijn er natuurlijk kit gereedschappen welke noodzakelijk zijn bij het badkamer afkitten. Ga je bestaande kit vervangen? Dan is het erg belangrijk eerst alle oude kit goed te verwijderen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de kitvoegsnijder gebruiken Bij het afkitten van je badkamer is het uiteraard belangrijk te beschikken over een goed kitpistool. Voor het openen van de kitkoker en het afsnijden van de spuitmond hebben we een speciaal stuk gereedschap in het assortiment: de Bison afstrijkspatel en kitkokersnijder. Maar hiervoor kun je natuurlijk ook een stanleymes gebruiken. Na het aanbrengen van de kit, kun je het afstrijken met zeepwater en een kitstrijker.

Badkamer afkitten stappenplan

Zowel bij het vervangen van oude kit, als het aanbrengen van kit in een nieuwe badkamer, is het erg belangrijk te kitten op een schone ondergrond. Zorg voor het afkitten van je badkamer voor een schone, stof- en vetvrije ondergrond. Wanneer je een kitrand gaat vervangen waar voorheen schimmel op stond, dan doe je er goed aan de voeg goed te reinigen met schimmelspray. Dit zal voorkomen dat de schimmel zich opnieuw snel over de kit zal verspreiden.

Na het schoonmaken van het oppervlakte kun je aan weerszijde van de voeg schilderstape aanbrengen op ongeveer 6 mm afstand. Zorg ervoor dat het schilderstape op elke plek dezelfde afstand heeft. Op die manier zorg je voor een mooie rechte kitrand.

Het badkamer afkitten kan beginnen! Knijp in het kitpistool en beweeg vloeiend over de voeg, zodat je overal een egale kitrand krijgt.

Na het aanbrengen van de kit is het tijd om de kit af te strijken. Dit kun je doen met een afstrijkspatel, of gewoon met je vinger. Zorg ervoor dat je deze nat maakt met een zeepoplossing of de speciale finisher die we in het assortiment hebben. Afhankelijk van de grootte van de voeg kun je de druk tijdens het afstrijken bepalen. Vervolgens kun je de tape verwijderen en heb je zelf een strakke kitvoeg gecreëerd in jouw badkamer. 

Wat kost het afkitten van een badkamer?

Met bovenstaande tips en de juiste gereedschappen is het afkitten van een badkamer een prima klus om zelf uit te voeren. Vaak ben je bij het zelf afkitten van je badkamer niet meer als €100 kwijt en heb je een strak eindresultaat. Daarnaast kun je de kitspuit die je eenmalig aanschaft in het vervolg natuurlijk ook nog andere kit werkzaamheden gebruiken. Ben je naast advies over het afkitten van je badkamer ook nog geïnteresseerd in advies over andere kit soorten? Bekijk dan de adviespagina over de verschillende soorten kitten!