Een deur afhangen is geen dagelijkse klus maar met de juiste gereedschappen en tips zeker goed te doen. Wanneer je je deur vervangt of vanwege renovatiewerkzaamheden weer in het kozijn moet hangen is het belangrijk dat je de deur op de juiste afhangt. Dit zorgt ervoor dat de deur weer probleemloos opent en sluit. Hieronder lees je direct welke materialen je nodig hebt voor het deur afhangen. Ook bespreken we verschillende deuren en manieren hoe deze afgehangen moeten worden.

Deur afhangen: welk gereedschap?

Voor het afhangen van je deuren is het belangrijk de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Natuurlijk is het van belang te beschikken over een goede rolmaat en een aftekenpotlood. Naast meet- en aftekengereedschap is een hamer en steekbeitel nodig bij het plaatsen van de scharnieren. Voor het bevestigen van de scharnieren heb je een schroefboormachine nodig. Bij het deur afhangen is het belangrijk dat de deur op de juiste hoogte wordt afgesteld. Een wig maakt dit erg makkelijk. Tot slot kan het voorkomen dat er aan de deur geschaafd moet worden om het passend te krijgen. Een schaafmachine is hiervoor het juiste gereedschap.

Opdekdeur of stompe deur afhangen?

Allereerst is het belangrijk te kijken naar het soort deur dat je gaat afhangen. Voor het afhangen van een opdekdeur heb je namelijk inboorpaumelles nodig terwijl je voor het afhangen van een stompe deur gebruikt maakt van normale scharnieren. Wanneer je een nieuwe deur gaat kopen is het belangrijk te kijken voor welke deur je kozijn geschikt is. Een opdekdeur valt voor de helft in het kozijn terwijl een stompe deur geheel in het kozijn valt. Daarnaast is het, wanneer je een nieuwe deur gaat kopen, ook belangrijk de juiste maat aan te houden. Meet kozijnsponning op om de juiste maat van je deur te bepalen.

Het afhangen van een stompe deur

Hieronder lees je in 3 simpele stappen hoe je een stompe deur kunt afhangen. 

De eerste stap van een stompe deur afhangen is het uit aftekenen van de plaatsen waar de scharnieren dienen te komen op het kozijn. Het bovenste scharnier wordt in veel gevallen op 12 centimeter vanaf de bovenzijde geplaatst en het onderste scharnier op 30 centimeter vanaf de onderkant van het kozijn. In het geval van een derde scharnier kun je deze in het midden van de 2 scharnieren plaatsen.

De tweede stap is uit maken van een uitsparing van de scharnieren. Dit doe je met een scherpe steekbeitel en een hamer. Wanneer de uitsparingen nog in het kozijn zitten kun je natuurlijk deze gebruiken.

Stap 3 is het aftekenen van de plek waar de scharnieren komen op de deur. Hiervoor zet je de deur in het kozijn en houdt je het van de dorpel af door middel van een of twee wiggen. Vervolgens teken je deze ook af en maak je ook uitsparingen in de deur. Tot slot schroef je op zowel het kozijn als de deur de scharnier helften om vervolgen de deur in het kozijn te hangen en te verbinden met de scharnierpen.

Gemakkelijk een opdekdeur afhangen

Zijn jouw opdekdeuren toe aan vervanging? Het vervangen en opnieuw afhangen van opdekdeuren is erg gemakkelijk. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maat en draairichting besteld voor jouw situatie. Wil je van een opdekdeur de draairichting bepalen? Zie je bij een dichte deur de scharnieren rechts zitten? Dan is het een rechtsdraaiende deur. Zie je de scharnieren links bij een gesloten? Dan betreft het een linksdraaiende deur. in opdekdeuren zijn de gaten voor de inboorpaumelles al aanwezig. Je kunt van uw oude deur de afstand aanhouden in hoeverre deze inboorpaumelles in de deur geschroefd zaten. Vaak kun je de nieuwe deur er dan in een keer goed in hangen zonder aanpassingen te hoeven doen aan de deur.

Vragen over het afhangen van je deur?

Heb je vragen over het afhangen van je deur? Of vraag je je af wat de goede scharnieren zijn voor jouw situatie? Ons klantenservice team helpt je graag verder met gericht advies. Je kunt contact opnemen per e-mail, telefoon of Whatsapp naar het nummer 085-2250015.