Deurklinken vervangen is geen moeilijke klus maar wel een klusje waarvan je even moet weten hoe het werkt. Of je nou alleen je deurklinken wilt vervangen, of het gehele deurbeslag wilt vervangen, beide situaties leggen we hieronder stap voor stap uit. Zelf je deurklinken vervangen zorgt niet alleen voor weer een goede werking van de deur, maar de nieuwe deurklinken kunnen ook een moderne of klassieke uitstraling geven aan jouw woning.

Voordat je begint met het vervangen van je deurklinken is het belangrijk om te kijken hoe deze zijn bevestigd. Vaak is er aan de zijkant of onderkant een inbus zichtbaar, waarmee de deurkruk is vastgezet op de krukstift. Door deze inbus los te draaien kun je de deurkruk demonteren. Daarnaast zijn er ook deurklinken waar een klein gaatje in zichtbaar is. Veel mensen vragen zich af hoe deze deurklink zonder schroef vervangen kan worden. Deze kun je demonteren door met bijvoorbeeld met een paperclip in dit gaatje te drukken. Tot slot zijn er ook deurkrukken van vroeger met een pennetje. Dit pennetje zorgt ervoor dat de deurkruk niet van de krukstift af gaat. Dit pennetje kun je verwijderen door het met een klein hamertje van onderaf uit de klink te tikken. Als de oude deurklink is gedemonteerd, is het erg gemakkelijk een nieuwe deurklink terug te plaatsen. Zorg er hierbij voor dat de krukstift aan beide zijde van de deur evenveel uitsteekt en zet vervolgens de deurkrukken weer vast met de inbus. Hiernaast of hieronder vind je ook een video die het deurklink vervangen demonstreert.

Deurklinken, ook wel deurkrukken genoemd, zijn er in vele soorten en maten. Wanneer je de deurklinken gaat vervangen is het natuurlijk ook nodig om nieuwe deurklinken te kopen. Bij het deurklinken kopen zijn er aantal aspecten waar je op kunt letten. Allereerst is de deurdikte van belang. Veel deurklinken worden geleverd met een zijde waar de stift aan vast zit. Deze stift moet uiteraard de juiste lengte hebben voor je deurdikte. Bij de deurkrukken op de website staat de geschikte deurdikte vermeld. Wanneer je alleen de deurklinken gaat vervangen, en de schilden of rozetten op de deur laat zitten, dan is het uiteraard ook belangrijk hetzelfde uiterlijk en materiaal te kiezen als het rozet of deurschild. Met het menu filter je eenvoudig naar het juiste merk, kleur en materiaal!

Hoe het gehele deurbeslag vervangen?

Ga je niet alleen de deurklinken vervangen maar het gehele deurbeslag vervangen? Met het deurbeslag wordt niet alleen de deurklink bedoeld, maar ook de schilden of rozetten die de gaten in de deur afdekken. Voor het vervangen van het gehele deurbeslag zijn er een paar extra stappen nodig, maar ook dit is gemakkelijk zelf uit te voeren. Allereerst ga je de deurklink demonteren, hetgeen wat hierboven staat toegelicht. Nadat de deurklink los is gehaald kunnen de schilden losgemaakt worden. Bij veel deurschilden zijn de schroeven zichtbaar en eenvoudig los te schroeven. Vaak is hier een platkop schroevendraaier voor nodig. Soms draait de schroef mee aan de andere zijde van de deur. Deze kun je vasthouden door er een tweede platkop schroevendraaier op te zetten. Wanneer de schroeven van de deurschilden niet zichtbaar zijn, dan heb je te maken met een clickrozet. Dit rozet of schild zit over het bevestigingsplaatje heen geklikt. Vaak zit er aan de onderkant van het schild een kleine inkeping waarmee het schild los geklikt kan worden.

Wanneer je de oude deurklinken en deurschilden hebt gedemonteerd, kun je aan de slag met het monteren van het nieuwe deurbeslag. Wanneer je de deurschilden 1 op 1 vervangt is het niet nodig om opnieuw te boren in de deur. Je kunt dan direct de schilden vast zetten met de patentbout en hulsmoer. Wanneer je hebt gekozen voor een ander model deurschilden, dan moet je vaak even opnieuw gaten boren. Deze teken je af door de schilden recht op de deur te houden en de kruk door het slot te steken. Op die manier weet je zeker dat de schilden op de juiste plek zitten. Vervolgens boor je nieuwe gaten om de nieuwe deurschilden vast te kunnen zetten.

Bij het vervangen van deurklinken en deurbeslag zijn er een aantal maten belangrijk om op te letten bij het kopen van nieuw deurbeslag. Hier lees je alles voor het opmeten van de pc-maat! Naast de pc-maat is het ook belangrijk te kijken naar de schroefafstand. Het nieuwe deurbeslag moet deze natuurlijk wel bedekken. Heb je nog vragen over het vervangen van je deurbeslag? Geen probleem, het klantenservice team helpt graag verder met gericht advies!