Welke hengen voor montage van mijn poort?

Hengen worden veel gebruikt voor de montage van een schuttingdeur of poort. Montage gebeurt meestal aan de binnenzijde van de poort. Je monteert een duimheng in combinatie met een plaatduim, of een ander soort duim. Deze combinatie geeft een stevige constructie met voldoende draagvermogen voor een zware houten poort.

Heng met verzet

Hengen met verzet worden het meest gebruikt. Een heng met verzet heeft een kleine bocht van ongeveer 20mm. In combinatie met een plaatduim krijg je hiermee een vlakke montage van je poort ten opzichte van de schutting. Bovendien is door de bocht in de hang je voor beter bestand tegen wind.

Vlakke heng

Vlakke hengen zijn duimhengen die volledig recht lopen. Omdat de plaatduim over het algemeen op de tuinpaal gemonteerd wordt, komt hiermee je poort 20mm voor je tuinpaal te hangen. Met een vlakke heng zou je dus geen vlakke montage krijgen van je poort.

Heng met bocht

Hengen met bocht worden relatief weinig gebruikt. De bocht in deze hengen is ongeveer 40mm. Bij dikkere palen kan het een oplossing zijn om je poort toch recht te monteren, maar bij de meeste tuinpalen en poorten is een heng met verzet een betere oplossing voor vlakke montage!

Hengen hebben meestal één vierkant gat, gevolgd door één of meer ronde gaten. Door het vierkante gat gebruik je een slotbout. Voor de ronde gaten gebruik je houtdraadbouten om de heng aan je poort te bevestigen. 

De hengen hang je in een (plaat)duim. Een plaatduim bevestig je met schroeven of houtdraadbouten op je tuinpaal. Er zijn ook andere soorten duimen beschikbaar, zoals een inschoefduim of een klauwduim.

Bij een kruisheng zitten de duim en de heng al aan elkaar vast. Kruishengen hebben minder draagvermogen dan duimhengen. Ze werken op dezelfde manier als een scharnier. Ook staarthengen werken op deze manier.

Afwerking van duimen en hengen

De meeste duimen en hengen zijn gemaakt van verzinkt staal. Tegenwoordig zie je ook vaak duimen en hengen met een zwarte finish. Dit zwart poortbeslag geeft een stoere look in combinatie met tuinhout. Beide zijn even stevig: het is een kwestie van smaak wat jouw voorkeur heeft.

Let ook op de verschillende soorten uiteinden aan de hengen. De meeste duimhengen zijn afgerond aan het uiteinde. Maar er zijn ook duimhengen met een punt op het uiteinde, of met een sierlijke afwerking.