Welke deurdranger, deursluiter of deuropvanger heb ik nodig?

Met een deurdranger kun je automatisch en gedoseerd een deur sluiten en soms ook (in geval van elektronische drangers) een deur openen. Deurdrangers zijn toepasbaar op de meeste deuren.

Deurdrangers komen in vele verschillende uitvoeringen en met verschillende functionaliteiten. De meest bekende en meest gebruikte dranger is het opbouwmodel. Het woord zegt het al. Deze deurdrangers komen zichtbaar op de deur en het kozijn en zijn redelijk eenvoudig zelf te monteren. Er bestaan modellen met schaararm en met glijarm.

Drangers kunnen in principe geplaatst worden op zowel houten-, kunststof- als metalen deuren en kozijnen. In geval van kunststof en metaal zijn wel andere montagemiddelen nodig. 
MijnIJzerwaren.nl levert ook uitvoeringen speciaal voor glazen deuren.


Type montage van de dranger

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de draairichting van de deur en aan welke zijde de dranger geplaatst gaat worden. Ook van belang is de zwaarte en breedte van de deur. Drangers zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar. Dit is te vinden bij de productinformatie/specificaties. Ook moet je altijd even kijken naar het profiel van de deur en of er voldoende ruimte is voor montage (uiteraard). 

Er vier manieren waarop drangers kunnen worden gemonteerd: 

 1. Deurbladmontage aan scharnierzijde:
  De dranger komt op de deur en de schaararm of glijarm op de kozijndorpel.

  Dit is de meest gebruikte toepassing op naar binnen draaiende deuren.

 2. Kop- of kozijndorpelmontage aan niet-scharnierzijde: 
  De dranger komt op de kozijndorpel en de schaararm of glijarm op de deur.
  Toepassing voor naar buiten draaiende deuren.


 3. Kop- of kozijndorpelmontage aan scharnierzijde: 
  De dranger komt op de kozijndorpel en de schaararm of glijarm op de deur.
  Toepassing voor naar binnen draaiende deuren. 


 4. Deurbladmontage aan niet-scharnierzijde: 
  De dranger komt op de deur en de schaararm of glijarm op de kozijndorpel.
  Toepassing voor naar buiten draaiende deuren.

dranger-montagemethodes-tekst-3.jpg
© Sloteninfo.com

Bij onze drangers staan in de productinformatie aangegeven welke montagemogelijkheden er zijn met de desbetreffende deurdranger. En alle drangermerken leveren montagesjablonen bij hun drangers. Hierop wordt duidelijk aangegeven hoe een dranger in verschillende situaties gemonteerd moet worden.

Afstelmogelijkheden van drangers

De opbouw deurdrangers hebben in de meeste gevallen verschillende afstelmogelijkheden. 

 • Sluitkracht kan bij vrijwel alle drangers worden aangepast. De sluitkracht (EN 1-7) wordt bepaald door het instellen van de veerdruk. Deze moet aan de deurbreedte aangepast worden. Hoe breder de deur, hoe hoger de sluitkracht ingesteld moet worden.

 • Sluitsnelheid regelt de snelheid waarmee de deur sluit en zorgt ervoor dat de deur gecontroleerd sluit. Het ventiel van de sluitsnelheid regelt een oliedoorstroming en wordt traploos ingesteld. Eenvoudige drangers hebben soms maar één afstelmogelijkheid voor de sluitsnelheid van de deur. De betere drangers hebben er meerdere. 

 • Openingsdemping (tegendruk bij openen van de deur) zorgt ervoor dat de beweging van een krachtig opengeworpen, of door de wind openvliegende deur, vanaf een openingshoek van ca. 70° wordt afgeremd. Sommige drangers bieden deze mogelijkheid (o.a. TS98, TS93, TS83 en TS73V en de vloerveer BTS80).

 • Sluitvertraging zorgt voor een vermindering van de sluitsnelheid in het gebied tussen 120° en 70° deuropeningshoek. Dit geeft personen voldoende tijd om de deur te passeren. Prettig natuurlijk voor mindervaliden, moeders met kinderwagens, enz. Deze functie is maar beschikbaar op een beperkt aantal drangers (TS99, TS98 en TS83 Sluitvertrager en de vloerveer BTS80).
   
 • Eindslag maakt het mogelijk om, indien nodig, de sluitsnelheid in het laatste bereik (7° – 0°) te verhogen, zodat de deur bijv. in het slot wordt geduwd.
 • Vastzetinrichting
  Hiermee kan de deur in een gewenste openingshoek (70 tot ca 150 graden) worden vastgezet. Voor als je wilt dat de deur open moeten kunnen blijven staan. Kijk hiervoor naar het type arm


 • Openingsbegrenzer 
  Aparte accessoire voor deurdrangers met glijarm. Bedoeld om te voorkomen dat de deur of dranger tegen bijvoorbeeld een aangrenzende wand slaat. 

Deurdrangers


Alternatieve drangers

Soms is plaatsing van een reguliere dranger niet mogelijk. Je kunt dan kijken naar bijvoorbeeld een opbouw- of inbouw deurveer of deurveerscharnieren. Kanttekening: deze deursluiters zijn meestal alleen geschikt voor lichtere (binnen-) deuren. Ze zijn ook minder krachtig, sluiten niet gedoseerd en hebben geen of weinig afstelmogelijkheden. 

Deuropvanger

Een andere optie om een deur gecontroleerd te laten sluiten is een deuropvanger. Anders dan een deurdranger kan een deuropvanger een deur niet zelfstandig sluiten. een deuropvanger vangt (de naam zegt het al) deur op en sluit deze vervolgens gedoseerd. Ze bestaan er voor zowel naar binnen- als naar buiten draaiende deuren. Deuropvangers bestaan in verschillende uitvoeringen en zijn vrij eenvoudig te monteren. Belangrijk voor aanschaf is dat je rekening houd met de zwaarte van deur, met de draairichting van de deur en met het profiel van deur en kozijn (ligt de deur verzonken in de deur en zo ja, hoe veel).