Welke verschillende soorten tangen gebruik ik? 

Er zijn veel verschillende soorten tangen te verkrijgen met ieder zijn eigen gebruik. Door het grote aanbod soorten tangen is er voor elke klus een verschillende tang geschikt. Ben je benieuwd naar het gebruik van de verschillende soorten tangen met de daarbij horende voordelen? Lees hieronder over de eigenschappen van de verschillende tangen en kom erachter welke tang geschikt is voor jouw klus! Wil je direct tangen kopen? Bekijk ons assortiment tangen hieronder!

De werking van een tang

Voordat er wordt ingegaan op de werking van de verschillende soorten tangen wordt eerst het algemene nut van een tang kort toegelicht. De tang is en stuk gereedschap dat bestaat uit 2 hefbomen, het scharnier en een bek. Tangen kunnen verschillende functies hebben zoals het aanpakken, plat knijpen, buigen en doorknippen van materialen. Ook zijn er soorten tangen die bedoeld zijn voor gerichte klussen zoals het bevestigen van popnagels en nietjes.

De verschillende soorten tangen per functie

Hieronder in de tabel staan overzichtelijk de bekendste soorten tangen weergegeven met de bijbehorende functie: 

Vastpakken Doorknippen
Combinatietang Combinatietang
Platbektang Zijkniptang
Telefoontang Striptang
Waterpomptang Nijptang
Borgveertang Moniertang
Griptang

De meest gebruikte tang: Combinatietang

Van de verschillende soorten tangen is dit waarschijnlijk de meest gebruikte. De combinatietang is zowel geschikt om materialen vast te pakken, te buigen en om te knippen. Achterin de bek van de combinatietang zijn snijvlakken te vinden waarmee bijvoorbeeld ijzerdraad mee kan worden doorgeknipt. Met de ribbel achtige platte bek kunnen materialen stevig worden vastgepakt en worden verbogen. De veelzijdigheid van dit soort tangen maakt dat de combinatietang geschikt is voor werkzaamheden waarbij snel moet worden overgeschakeld van functie.

combinatietang

De zijkniptang in het gebruik

Met de zijkniptang kunnen dunne materialen als staaldraad en stroomdraad worden doorgeknipt. Doordat de gehele binnenkant van de bek van de zijkniptang is voorzien van snijvlakken is het mogelijk op moeilijk bereikbare plekken te knippen. Verder is het met de zijkniptang mogelijk om de huls van stroomdraad te verwijderen. Door gecontroleerd de huls rondom in te knippen kan het vervolgens van het stroomdraad afgetrokken worden. Voor deze specifieke taak is er echter ook een andere soort tang op de markt, welke hieronder toegelicht wordt. Voor alle verschillende soorten tangen geldt dat wanneer iets dichter bij het scharnier wordt vastgepakt er meer kracht op kan worden uitgeoefend. Zo zal het knippen van staaldraad dicht bij het scharnier minder kracht kosten als bij het uiteinde van de tang.

Huls verwijderen electriciteitsdraad? Gebruik striptang

Voor het verwijderen van het isolatiemateriaal (ook wel huls) van elektriciteitsdraad kan de striptang ingezet worden. Door het gebruik van dit soort tangen bij het bewerken van elektriciteitsdraad kan de huls verwijderd worden zonder dat het stroomdraad wordt beschadigd. De striptangen zijn eenvoudig in te stellen op dikte van het draad zodat niet het gehele draad doorgeknipt wordt.

striptang

Wanneer gebruik ik een waterpomptang?

De waterpomptang heeft zijn naam te danken aan de oorsprong waarvoor het gebruikt werd. In het verleden werd deze tang uitsluitend veel gebruikt door loodgieters. Vandaag de dag zit deze tang standaard bij veel verschillende vaklieden in de koffer. De bek van de waterpomptang is verstelbaar in grootte, waardoor het veelal geschikt is voor het vast- en losdraaien van verschillende bouten en moeren. Deze bouten en moeren mogen hierbij niet beschadigt worden omdat het na de beschadigingen lastiger wordt deze vast of los te draaien met normale sleutels.

De nijptang en de moniertang

De nijptang en moniertang zijn twee soorten tangen die erg op elkaar lijken. Toch zijn het twee verschillende soorten tangen met ieder zijn eigen functies. De nijptang heeft een bredere kop waardoor deze beter geschikt zijn voor het verwijderen van spijkers uit hout. De kop van de nijptang is groter waardoor deze gemakkelijker kan worden gebruikt als hefboom bij het verwijderen van de spijkers. De moniertang is met zijn kleinere kop bijvoorbeeld geschikt voor het vlechten van betonstaal.

Voordelig verschillende tangen aanschaffen?

Zoals boven beschreven zijn er dus veel verschillende soorten tangen met ieder zijn bijhorende functie. Welke tangen je koopt hangt dus af van wat voor soort klus je hebt. Ben je benieuwd naar ons aanbod tangen? Bekijk de verschillende tangen en bestel direct tegen scherpe prijzen. Ben je er nog niet helemaal uit welke tang jij nodig heeft voor jouw klus? Vraag het onze klantenservice!