Ben jij al een tijdje opzoek naar een geschikte kluis voor thuis maar weet je niet welke je het beste kunt kiezen? Op deze adviespagina geven we je alle informatie die je nodig hebt bij het kopen van een kluis. Zo vertellen we je over de verschillende redenen waarom mensen een kluis kopen en lichten we de verschillende type kluizen toe.

Waarom neem ik thuis een kluis?

Allereerst nemen veel mensen een kluis in huis voor het beschermen van waardevolle spullen tegen diefstal. Een kluis houdt inbraken natuurlijk niet tegen, maar kan er wel voor zorgen dat de gevolgen ervan een stuk minder erg uitpakken. Spullen met een hoge economische of emotionele waarde kunnen extra beschermd worden door middel van een kluis. Verder kan een kluis ook bij brand bescherming bieden voor jouw waardevolle spullen. Veel brandwerende kluizen kunnen tot 1 uur bescherming bieden voor schriftelijke documenten bij een brand. Belangrijke documenten, geld of andere spullen met veel waarde kun je veilig bewaren door middel van een kluis.

De verschillende soorten kluizen

Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten kluizen verkrijgbaar met elk zijn voor en nadelen. Hieronder een overzicht van de bekendste:

Inbraakwerende kluis voor thuis of op kantoor

Met een inbraakwerende kluis zorg jij ervoor dat jouw waardevolle spullen beschermd zijn tegen inbrekers. Deze kluizen zijn voorbereid op vloer-of wandverankering. Dat betekend dat deze kluizen zowel geschikt zijn voor het monteren op een vloer als op een wand. Heb jij weinig ruimte thuis of heb jij juist erg veel waardevolle spullen? Deze kluizen zijn verkrijgbaar in verschillende maten waardoor de geschikte kluis er ook voor jou tussen zit.   Deze inbraakwerende kluizen hebben verschillende inbraakwerende normen: EN 1143-1 Security level I & EN 14 450 Security level 2. Bij deze inbraakwerende normen behoren verschillende waardebergingen. Deze waardeberging geeft het bedrag aan wat de verzekering dekt wanneer het ligt opgesloten in een kluis. Bij het aanschaffen van een kluis voor thuis of op kantoor is het belangrijk bij uw verzekeringsmaatschappij na te gaan of zij akkoord gaat met de waardeberging bij de behorende inbraakwerende norm. Zie de tabel hieronder voor het overzicht inbraakwerende norm met de behorende waardeberging.

Inbraakwerende normWaardeberging contant geldWaardeberging waardevolle spullen
EN 1143-1 Security level I€ 2500€ 5000
EN 14 450 Security level 2€ 5000€ 9000

Wat is een brandwerende kluis?

Wil jij er naast voor zorgen dat je spullen zijn beschermd tegen inbraak, er ook voor zorgen dat deze spullen beschermd zijn tegen brand? Zorg dan dat je kiest voor een brandwerende kluis. Deze kluizen bieden jouw schriftelijke documenten tot wel 1 uur bescherming bij een brand. Er zijn verschillende normen voor brandwerende kluizen: DIN 4102, EN 15659 LFS30P en EN 15659 LFS60P. Deze verschillende normen hebben een verschillende beschermingsduur. De LFS30P biedt bijvoorbeeld bij papier een half uur bescherming terwijl de LFS60P een uur bescherming biedt. Brandwerende kluizen hebben over het algemeen een dikkere wand- en deur opbouw dan inbraakwerende kluizen waardoor de spullen in de kluis beter beschermd zijn tegen hitte. De temperatuur van een brand is gemiddeld 600-800 °C en kan wel oplopen tot een temperatuur van 1000 °C. De tijdsduur, het materiaal en het soort brand hebben invloed op de temperatuur van de brand. De verschillende brandwerende normen hebben elk hun eigen beschermingsduur voor uw schriftelijke documenten. Welke kluis voor in jouw huis of bij jou op kantoor geschikt is, hangt dus af van de gewenste beschermingsduur. Bekijk voor het totaaloverzicht van de verschillende brandwerende normen met bijbehorende beschermingsduur onderstaande tabel.

Brandwerende normBeschermingsduur papier
DIN 4102Max 10 minuten
EN 15659 LFS30P30 minuten
EN 15659 LFS60P60 minuten

Elektronische kluizen

Het grote voordeel van een elektronische kluis is dat er geen sleutels bewaard hoeven te worden om hem te openen. Een elektronische kluis kan inbraakwerend, brandwerend of beide zijn. De kluis kan geopend worden middels een zelfgekozen pincode. Bij het invoeren van de juiste pincode zal de sluiting zich demonteren waardoor de kluis geopend kan worden. Het nadeel van dergelijke kluizen kan zijn dat de gebruiker een te lastige pincode kiest en deze vergeet. Wanneer er geen opening is voor een noodsleutel betekent dit dat de kluis geopend moet worden door een professional. Veel elektronische kluizen beschikken echter wel over de optie om hem bij nood met een sleutel te kunnen openen.

Het gebruik van een geldkist

Geldkisten zijn ideaal voor het veilig en overzichtelijk bewaren van uw contant geld. In de winkel of voor thuis kun je een geldkist gebruiken of je geld af te schermen. De geldkisten kunnen worden afgesloten met een slotje waardoor je jouw contant geld veilig bewaard.

Wanneer gebruik ik een sleutelberging?

Om te voorkomen dat je jouw sleutels kwijt raakt, is het handig deze te bewaren in een sleutelberging. Veel hotels of kantoren maken gebruik van van dergelijke sleutelberging om hun sleutels overzichtelijk te bewaren. Ook voor consumenten kan een dergelijke kluis voor thuis erg handig zijn. Naast dat het overzicht biedt beschermd het ook tegen diefstal van jouw sleutels. Er zijn verschillende soorten sleutelkasten. Zo zou je ervoor kunnen kiezen een sleutelkast te nemen die te openen is met een sleutelslot of een slot die geopend kan worden met een code.

Een kluis kopen

Ben jij er helemaal uit en wil je overgaan tot het kopen van een kluis voor in jouw huis? Mijnijzerwaren biedt een groot assortiment kluizen waardoor jouw waardevolle spullen veilig zijn opgeborgen. Veel van onze kluizen zijn direct leverbaar. Dat betekent voor 16:00 besteld de volgende dag al in huis! We zorgen ervoor dat de kluizen te allen tijde anoniem bezorgd worden. Hierdoor weet niemand dat u een kluis heeft aangeschaft. Bij zwaardere kluizen worden speciaal geselecteerde vervoerders ingeschakeld zodat de kluis keurig bij jou wordt afgeleverd. Ben je benieuwd naar ons assortiment kluizen met topmerken als Yale kluizen en De Raat?