Naast een hoofdslot kun je ook een bijzetslot monteren. Bijzetsloten liggen meestal halverwege de onder- of bovenkant van de deur. Reden nummer één om een bijzetslot te monteren is extra beveiliging. Inbrekers komen nog minder snel binnen met een extra slot op de deur. Nu zijn er vele verschillende soorten bijzetsloten:

Bijzet oplegsloten

Vroeger werd dit slot veel gebruikt op voordeuren, maar dat zie je tegenwoordig steeds minder. Deze sluiting wordt vaak toegepast op bergingsdeuren en kan ook als hoofdslot fungeren. De bediening is meestal met draai- of trekknop. Er zijn verschillende modellen oplegsloten.

Tips bij monteren/vervangen oplegslot:

 • Kies voor een SKG-gekeurd slot
 • Let op de draairichting
 • Meet de deurdikte wanneer je een bijzetslot met vaste cilinder koopt. Deze zijn gemaakt voor deuren die 40mm dik zijn.
 • Plaats de cilinder op dezelfde plek als de oude (meestal zit er nog een afdruk). Plaats de cilinder anders zo dat hij gelijk valt met de doornmaat van het slot.
 • Gebruik een gatenzaag met geleidingsboor voor het boren van het eventuele staartcilindergat. Wanneer je dat niet doet krijg je vrijwel zeker te maken met schade aan de deur. Boor zo ver dat de punt van de boor aan de andere kant tevoorschijn komt. Boor het laatste stuk vervolgens zonder teveel druk te geven aan de andere kant door.

Oplegslot SKG

In ons assortiment vind je ook oplegsloten met SKG keurmerk. Het oplegslot komt dan met een losse of vaste cilinder (1753 & 1754 serie van Lips). Wij raden hierbij aan een Lips veiligheidsrozet te monteren. Dit beschermt de cilinder tegen kerntrekken en is SKG*** goedgekeurd! 

Een losse cilinder wordt pas aan het oplegslot vast gemaakt tijdens de montage van het slot op jouw deur. Zo kan je zelf bepalen hoe je het slot wilt bevestigen. Met een losse cilinder is het belangrijk om met precisie te werk te gaan bij montage. De cilinderstaart en het gat moeten namelijk goed met elkaar werken. De staart moet loodrecht in het staartgat steken. Vervanging gaat als volgt:

Plaats de cilinder op dezelfde plek als de oude (meestal zit er nog een afdruk). Plaats de cilinder anders zo dat hij gelijk valt met de doornmaat van het slot. 
Teken de montageplaat af en verzink hem 2 a 3 mm. Dit voorkomt dat de plaat na montage op de binnenplaat drukt.
De cilinderstaart knip of slijp je nu op de juiste lengte af. Houd rekeking met de diepte van het staartgat in het oplegslot. Te lang en de sleutel zal moeilijk draaien door de wrijving van het drukken op het oplegslot, te kort en de cilinderstaart kan door belasting en slijtage uit het staartgat schieten.

Bijzet insteeksloten

Deze sloten zijn er in veel verschillende maten en soorten. Deze sloten hebben als voordeel dat ze gelijksluitend kunnen worden gemaakt met het hoofdslot. Dit type slot zit verzonken in de deur en is daarom niet zichtbaar. Deze sloten zijn geschikt voor binnen- en buitendeuren waar extra beveiliging gewenst is. 

Tips:

 • Kies (bij buitendeuren) voor een insteekslot met SKG keurmerk.
 • Als je een anti-inbraakstrip hebt of wilt plaatsen, neem dan een insteekslot met doornmaat 60mm. Dit geeft meer ruimte voor de strips.
 • Je hebt ook een cilinder en veiligheidsbeslag nodig.
 • Let op beglazing en ruimte in de deur.
 • Een sluitkom verhoogt de inbraakwerendheid. Een bijzet insteekslot wordt vaak geleverd met sluitplaat. Kies wel de juiste sluitkom.

Groots assortiment bijzet insteeksloten!

Wil je een bijzet insteekslot vervangen? In ons uitgebreide assortiment vind je wat je zoekt!

Bijzet pensloten

Dit zijn de meest geplaatste bijzetsloten. Dat komt waarschijnlijk door het feit dat ze effectief en goedkoop zijn. Een goed gemonteerd slot gaat jaren mee. Deze sloten zijn geschikt voor binnen- en buitendeuren. Kies bij montage op een buitendeur voor een SKG gekeurd slot.

 • Kans op defect wordt groter als het slot onzorgvuldig wordt gemonteerd. Wees dus nauwkeurig.
 • Kies voor een penslot met SKG keurmerk bij buitendeuren.
 • Houd rekening met de doornmaat.
 • Pensloten zijn ook in gelijksluitende sets te verkrijgen. Een sleutel past dan op meerdere pensloten.
 • Als je een penslot plaatst, doe dat dan op kniehoogte. Daar is het slot het effectiefst.
 • Let op de draairichting van de deur.

Een opleg raamslot is alleen van binnen afsluitbaar, meestal met een sleutel en/of drukknop. Met de Axa Remote heb je een raam oplegslot die je met een afstandsbediening kunt openen en sluiten. Deze sloten zijn toepasbaar op schuifpuien, val-, draai-, klep en uitzetramen (en zelfs op deuren). Op Mijnijzerwaren.nl vind je enkel raamsloten met SKG* en SKG** certificering. Het plaatsen van sloten met SKG keurmerk, helpt je bij eventuele verzekeringskwesties met betrekking tot inbraak. Bovendien ben je beter beschermd tegen inbrekers.

Ons aanbod raamsloten

Een raamsluiting is een sluiting voor aan de binnenkant van je raam, bestaande uit een raamsluiting en een sluitkom of -haak. Raambomen of raamsluitingen zijn zowel met een sleutel als met een drukknop te koop. Voordeel van een raamboom als raamsluiting is dat deze alleen van binnenuit geopend kan worden. Wij hebben ook raamsluitingen met een ventilatiestand. Op Mijnijzerwaren.nl vind je ook raamsluitingen met SKG* certificering. Dit helpt u nog sterker te staan tegen inbrekers. De raamsluitingen zijn toepasbaar op draai- en valramen naar binnendraaiend.

Ons aanbod raamsluitingen

Een raamuitzetter zorgt ervoor dat een raam kan openen en sluiten. Naast openen en sluiten zijn ze ook voor ventilatie van kamers en ruimtes. Ze zijn toepasbaar op draai-, klep-, en uitzetramen. Met een groot aanbod raamuitzetters hebben wij voor elk raam de juiste uitzetter. Wij hebben bijvoorbeeld telescopische uitzetters, standaard uitzetters, wegdraaibare uitzetters, SKG gekeurde uitzetters en raamuitzetters met een afstandsbediening. Sommige van deze uitzetters zijn afsluitbaar met slot. Raamuitzetters met het SKG** keurmerk bieden je uitstekende bescherming tegen inbrekers. Ook helpt het je met potentiële verzekeringskwesties bij inbraak.


Ons aanbod raamuitzetters

De raamknip werkt door middel van een oog die de sluitstift bedient en welke sluit op en sluitschroef of een sluitbeugel. De knip is toepasbaar op valramen.

Ons aanbod raamknippen