Paumelle scharnieren vervangen is geen moeilijke klus maar toch zijn er aantal tips om het zo makkelijk en goed mogelijk te doen. Het grootste probleem is dat het vaak onduidelijk is hoe de paumelle bevestigd zit in het kozijn. Vooral bij oudere varianten is er geen inbus zichtbaar waarmee de paumelle uit het kozijn verwijderd kan worden. Bij deze paumelles zijn wanneer je goed kijkt dicht tegen het kozijn 2 platte kanten zichtbaar. Hier past een kleine steeksleutel op en door deze met kleine kwart slagen te draaien zul je de paumelle uiteindelijk kunnen verwijderen. Hieronder gaan we verder in op mogelijke problemen die je tegen kunt komen en leggen we met een stappenplan uit hoe je paumelle scharnieren uit kozijnen kunt vervangen!

Paumelle scharnier vervangen: welke kies ik?

Paumelle scharnier worden gebruikt voor het laten scharnieren van opdekdeuren. Opdekdeuren zijn deuren die niet geheel in het kozijn vallen maar voor de helft ook op het kozijn. Bij het vervangen van paumelle scharnieren is het belangrijk te kijken of de deur scharniert aan een houten kozijn of een stalen kozijn. Voor beide soorten kozijnen zijn er namelijk verschillende inboorpaumelles. Een paumelle voor een stalen kozijn herken je aan het bevestigingsplaatje, terwijl een paumelle voor een houten kozijn 2 pennen heeft die het kozijn in gaan. Bekijk hier ons assortiment inboorpaumelles!

Paumelle scharnieren stalen kozijnen vervangen

Paumelle scharnieren stalen kozijn vervangen? Wanneer u de deur gaat vervangen dan zult u het pengedeelte van het scharnier in het kozijn kunnen laten zitten. In veel nieuwe opdekdeuren zitten de gaten voor de paumelles al voorgeboord. Het enige wat u dan hoeft te doen is het gatgedeelte van de paumelle in de deur te draaien en de deur weer af te hangen. Ga je ook het kozijn gedeelte van de paumelle scharnier vervangen? Draai deze dan los met de bevestigingsschroef en vervang het voor een identiek exemplaar. Hieronder vind je enkele paumelle scharnieren welke geschikt zijn voor opdekdeuren in stalen kozijnen.

Paumelle scharnier vervangen in een houten kozijn

Paumelle scharnieren vervangen in een houten kozijn is in een bestaande situatie geen lastige klus. De gaten van het vorige scharnier zijn dan nog aanwezig en hier kan de nieuwe paumelle scharnier ingedraaid worden. Wanneer je een nieuw kozijn hebt geplaatst is er echter meer werk nodig om de deur te laten scharnieren. Hieronder vind je eerst een aantal paumelle scharnieren voor houten kozijnen en daarna staat een stappenplan weergegeven wanneer je paumelles wilt monteren op een nieuw geplaatst kozijn.

Stappenplan nieuwe paumelles plaatsen

  • Stap 1: Draai het gatgedeelte van het paumelle scharnier in de deur.
  • Stap 2: Houd de deur zo in het kozijn dat het zonder weerstand opent en sluit. Het gemakkelijkste is als je dit met zijn tweeën doet en eventueel met behulp van een wig.
  • Stap 3: Stop het pengedeelte van het scharnier in het gatgedeelte dat in de deur zit. Vervolgens kun je aftekenen op het kozijn de hoogte van de te boren gaten voor de pennen.
  • Stap 4: Boor de gaten op de juiste hoogte en recht in het kozijn. Hiervoor kun je een houtspiraalboortje gebruiken.
  • Stap 5: Draai doormiddel van een inbus het scharnier in het kozijn en hang vervolgens de deur op.
  • Stap 6: Waar nodig kun je de deur nog afstellen door het gatgedeelte in of uit te draaien.

Help ! De gaten in het kozijn zijn te groot

Geen paniek, dit is met een aantal stappen relatief eenvoudig te herstellen. De eerste stap is het gat nog groter te boren naar 6 of 8mm. Vervolgens kun je een deuvel van de juiste maat in het gat verlijmen. Bekijk hier ons complete assortiment deuvels of ga direct naar de deuvelset van 6mm of 8mm. Maak het oppervlakte van de deuvel vervolgens gelijk met het kozijn. Dit kun je doen bijvoorbeeld met een steekbeitel. Vervolgens kun je nieuwe gaten boren en verder gaan met het paumelle scharnier vervangen. Heb je verder vragen of advies nodig bij het vervangen van je paumelles? Neem gerust contact op met de klantenservice en we helpen je graag verder!