Met de sterk stijgende energiekosten is het een steeds vaker gestelde vraag: huis energiezuiniger maken, hoe doe ik dat? Veel mensen willen energiekosten besparen door hun huis energiezuiniger te maken. Het energiezuiniger maken van je woning, ook wel woning verduurzamen genoemd, zal op den duur zorgen voor kostenbesparing. Hieronder gaan we dieper in hoe je een bestaand huis kunt verduurzamen. We behandelen de handelingen die je kunt ondernemen en de producten die je hierbij nodig hebt!

Dicht de kieren voor een energiezuiniger huis!

Je huis energiezuiniger maken begint met het dichten van naden en kieren van je woning. Dit wordt ook wel het luchtdicht maken van de woning genoemd. Luchtdicht bouwen begint al bij het plaatsen van de raam- en deurkozijnen. Om kieren tussen kozijnen en wanden te dichten kun je purschuimen en afdichtingsbanden gebruiken. Er zijn natuurlijk nog vele andere aspecten waar je op kunt letten tijdens het energiezuinig bouwen van je woning. Op onze adviespagina over luchtdicht bouwen vind je alle informatie over het luchtdicht bouwen van je woning! Hieronder gaan we dieper in op de andere opties om een bestaand huis te verduurzamen!

Woning verduurzamen met energiezuinige verlichting!

Jouw huis energiezuiniger maken kun je natuurlijk ook doen door te kiezen voor energiezuinige verlichting. Led lampen zijn energiezuinige lampen, en dus doe je er goed aan jouw halogeen- of gloeilampen te vervangen door led lampen. Led lampen verbruiken al snel 80% minder stroom als een halogeenlamp. Spaarlampen zijn ook energiezuinig maar kennen wel een aantal nadelen. Zo duurt het even voordat deze voluit branden en bij vervanging kun je deze niet zomaar in de prullenbak gooien, vanwege het aanwezige kwik. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de lichten uitzet zodra je de woning verlaat of de woning kunt verlichten met natuurlijke verlichting.

Met een waterbesparende douchekop je huis energiezuiniger maken

Zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee: een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen zullen het water mengen met lucht, zonder dat het comfort verminderd. Hierdoor bespaar je op jaarbasis grote hoeveelheden water en dus energie. Wat betreft het douchen zijn er natuurlijk ook een aantal zaken waar je zelf op kunt letten om energiekosten te besparen. Denk aan minder lang, en minder warm douchen.

Verduurzamen woning met tochtstrips

Om de geproduceerde warmte in huis te houden doe je er goed aan om tocht in de woning te voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je de brievenbus in je deur goed afdicht. Door aan de buitenzijde een briefplaat met veer te plaatsen zorg je ervoor dat de briefplaat automatisch dicht gaat nadat het is geopend door de post bezorger. Voor extra tochtwering kun je aan de binnenzijde nog een tochtwering plaatsen. Een te grote gleuf aan de onderzijde van de deur zal ook zorgen voor warmte verlies. Door hier een dorpelprofiel of valdorpel te plaatsen wordt dit voorkomen.

Kosten verduurzamen woning

De kosten voor het verduurzamen van je woning kunnen erg uiteenlopend zijn. Je huis energiezuiniger maken kan bijvoorbeeld met de laagdrempelige opties die hierboven beschreven staan. Zo kun je voor een bedrag van €100 al heel wat veranderingen aanbrengen. Je kunt het verduurzamen van je huis natuurlijk ook groter aanpakken waardoor de kosten ook hoger uit zullen vallen. Wanneer je huis nog geen spouwisolatie heeft kun je dit laten aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten hiervan lopen echter al snel op tot in de duizenden euro’s. Een andere grotere investering is bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

Huis verduurzamen; vragen of advies?

Wil je de eerste stappen gaan nemen om de stijgende energiekosten tegen te gaan? We hebben je in deze adviespagina een aantal gemakkelijk toepasbare tips gegeven om je huis energiezuiniger te maken. Heb je echter nog vragen over een van de verlichtingsartikelen, tochtprofielen of het luchtdicht maken van je huis? Ons klantenservice team helpt je graag verder met advies op maat, neem gerust contact met ons op! Bekijk ook onze ander gerelateerde adviespagina's!