Een cilinder vervangen en daarbij de cilindermaat opmeten is geen dagelijkse klus. Bij het verhuizen of wanneer je de sluitel kwijt bent geraakt is het soms nodig om de cilinder te vervangen. Voor veel mensen is het onduidelijk hoe een cilinderslot vervangen kan worden. Daarnaast is ook het opmeten van de cilindermaat nog vaak onduidelijk. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het cilinder vervangen in zin werking gaat.

Cilindermaat opmeten

Het eerste wat belangrijk is, is (het opmeten van) de deurdikte en in het verlengde daarvan de cilindermaat. De standaard deurdikte is 38-42 mm. Via de deurdikte kun je de cilindermaat meten, mits het slot in het midden van de deur zit. Maar om geen fouten te maken en geen verkeerde bestelling te doen, is het verstandig om het cilinderslot uit de deur te halen en op te meten. Zo is de kans dat er iets misgaat, het kleinst.


De maatvoering van een cilinderslot gaat met een buitenlengte (BU) en een binnenlengte (BI). Je meet vanaf de middenschroef (afbeelding). De buitenlengte is de lengte naar de buitenkant van het slot, de binnenlengte is de lengte tot de sleutel aan de binnenkant. De standaard maat voor een halve cilinder is 30 mm, maar de cilinder is dan in totaal 40 mm (zie afbeelding). Bekijk hier direct ons assortiment!

De cilinder vervangen

Je opent de deur en kijkt dwars op de deur. Onder het slot zie je 2 schroeven.

Draai van de 2 onderste schroeven van het slot de bovenste los met een schroevendraaier en haal de schroef uit de deur.

Vervolgens haal je met de sleutel het cilinderslot uit de deur door te draaien en trekken

Plaats het nieuwe cilinderslot in de ontstane opening.

Draai de schroef terug op zijn plaats om de nieuwe cilinder vast te zetten. 

Voorbeeld cilindermaat

Voorbeeld: een cilinder met de omschrijving “BU 35 / BI 40” is een dubbele cilinder met aan de buitenzijde een lengte van 35 mm en aan de binnenzijde een lengte van 40 mm.

Het deurbeslag neem je niet mee in de meting. Het is echter belangrijk dat je rekening houdt met de latere toevoeging van het deurbeslag. Houdt er voor de veiligheid (DIN 18252 norm) rekening mee dat de cilinder aan de buitenkant niet uit het buitendeurbeslag steekt. In ieder geval niet meer dan 3mm. Deze kan er beter iets invallen dan uitsteken.