In veel sectoren is het verplicht om werkschoenen te dragen. Maar ook als je thuis gaat klussen is een goede veiligheidsschoen aan te raden. Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wilt natuurlijk niet dat er een hamer op je tenen valt, of dat je een spijker in je voet krijgt. Werkschoenen beschermen je hiertegen. 

Bekijk ons aanbod werkschoenen

Veiligheidsklasse

De keuze voor het type werkschoen is afhankelijk van het soort werk dat je uitvoert, en in welke omstandigheden.  Alle veiligheidsschoenen moeten in ieder geval een beschermende neus hebben volgens de veiligheidsnorm EN ISO 20345.

Volgens de norm is er een indeling in verschillende niveaus van bescherming, aangegeven met de S van Safety, gevolgd door 1 – 5. S1 t/m S3 worden gebruikt voor veiligheidsschoenen, en voor veiligheidslaarzen worden S4 en S5 gebruikt. SB staat voor Safety Basic. Deze schoenen beschikken alleen over de beschermende neus en de antistatische eigenschappen. In onderstaande tabel zie je waar de verschillende veiligheidsklassen voor staan.

S1 S1P S2 S3 S4 S5
Dichte hiel X X X X X X
Tussenzool antiperforatie X X
Waterafstotend X X
Waterdicht X X

Werkschoenen met veiligheidsklasse S1 en S1P worden veel gebruikt in de horeca, zorg en logistiek. Schoenen met veiligheidsklasse S2 en S3 worden gebruikt in de industrie, bouw en agrarische sector, waarbij S3 beter geschikt is om buiten te gebruiken. Werkschoenen met ESD hebben een hoge elektrostatische ontlading, en zijn aan te raden als je veel met elektronica werkt.

Ga er niet per definitie van uit dat een veiligheidsschoen met het hoogste veiligheidsniveau ook meteen de beste keuze is. Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Zo is een waterdichte schoen heel fijn als je veel buiten werkt, maar binnen krijg je er alleen maar zweetvoeten van.

ZoolVeiligheidsschoen tussenzool met anti perforatie

Een TPU zool onder een werkschoen beschermt tegen uitglijden op gladde vloeren door de antislip die onder de schoen zit. Verder is het goed om te bedenken of je tijdens het klussen wel eens op een trap of ladder staat. Als dit zo is, kun je namelijk beter een schoen met hak uitzoeken. De hak zorgt er dan voor dat je voet niet van de trede schiet. 

Werkschoenen met klasse S1P en S3 beschikken over een tussenzool met antiperforatie. Dit zorgt ervoor dat een spijker of iets ander scherps niet in je voet terecht kan komen, wanneer je er per ongeluk op staat.

Laag model of hoog model

De voorkeur voor een laag model of een hoog model werkschoen is heel persoonlijk. Met een hoge werkschoen heb je meer steun aan de enkel, terwijl een lage werkschoen je juist meer bewegingsvrijheid geeft. Wanneer je vaak op je knieën werkt, is daarom een lage werkschoen misschien voor jou de beste keuze. Ook neusbescherming is in die situatie een aanrader. Hiermee gaan je schoenen een stuk langer mee.

Pasvorm

Verder is het belangrijk dat de schoen goed aansluit aan je voet. Van te grote schoenen krijg je blaren, terwijl te kleine schoenen gaan knellen aan je voeten. Heb je brede voeten? Dan zijn er ook extra brede schoenen verkrijgbaar. Dit wordt in de schoenmaat aangegeven met XW. 

Vergeet ook niet om werksokken aan te schaffen bij je nieuwe werkschoenen. Werksokken zorgen voor extra ondersteuning, en gaan langer mee dan gewone sokken. Bovendien zorgen ze ervoor dat je voeten de juiste temperatuur houden.

Werkschoenen

→ MEER ADVIES EN TIPS